Genel sağlık sigortası kısacası GSS olarak da bilinir. Türkiye'de ikamet eden herkesin temel sağlık hizmetlerinden eşit ve sürekli bir şekilde yararlanmasını sağlayan sosyal güvenlik sistemidir. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren bu sistem sayesinde herkes ilaç alma, hastaneye gitme gibi temel sağlık hizmetlerinden kolay bir şekilde yararlanabilirler.
GSS Nedir?
GSS Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK tarafından yürütülür ve kişilerin sağlık giderlerini karşılamaya yönelik bir sigorta sistemidir. Zorunlu olması bu anlamda önemlidir. Her vatandaş bir şekilde GSS kapsamında olmalıdır. Çalışanlar iş verenleri tarafından zaten otomatik bir şekilde sigortalıdır. Emekli maaşlarıyla birlikte emekliler de GSS kapsamındadır. 18 Yaş altı bireyler ailelerinin güvencesi altında sağlık hizmeti alabilirler. Üniversite öğrencileri de belirli şartlara göre ailelerinden yararlanabilir veya kendileri prim ödeyebilirler.
Kimler GSS Yaptırmalıdır?
Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, SGK, Bağ-kur veya Emekli sandığı gibi herhangi bir kuruma bağlı olmayanlar yaptırmalıdır. İşsiz olan veya başka bir sigortadan faydalanmayan kişiler de bunu yaptırması gerekir. 25 yaşını geçmiş öğrenciler öğrencilik durumu devam etse bile 25 yaşından sonra ailesinin sigortasından faydalanamaz. Yeni mezunlar üniversite mezunları bir kişi mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca gelir testi yaptırmadan GSS'den ücretsiz yararlanabilirler. Bu sürecin sonunda gelir testi yaptırmaları gerekir.
Gelir Testinde Prim Ödemesi Gerekenler
Gelir testi sonucuna göre hane halkı kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden fazla ise GSS priminin ödenmesi gerekir.