Günah, dini bir kavram olup insanların maddi ve manevi kusurlarını ifade eder.

Din denilince yalnız İslam akla gelmez. Ama biz İslam dinindeki günahlardan söz edeceğiz.

Cemaat ve siyaset dinlerinden söz etmek istemiyoruz. Türkiye bu dinlerle uğraşmamalıydı.

Yaklaşık 15 asırlık İslam tarihinin on asrı bu topraklarda yaşanmıştır.

Hiçbir İslam beldesi, Anadolu kadar kurumsal İslami birikime sahip değildir.

İslam ümmeti bu topraklarda düştü ve bu topraklardan kalkacaktır. Biz, buna böyle inanıyoruz. Bu bir ırkçılık değildir.

İslam coğrafyasında yaşayan dini ekollerin en büyük yanlışlarından birisi, günahları nedeniyle birbirlerini tekfir etmeleridir. Yani birbirlerini küfürle(dinden çıkma ile) suçlamalarıdır.

Müslüman, işlemiş olduğu günahı helal kabul etmedikçe günahı nedeniyle hiçbir ehl-i kıbleyi kafirlikle suçlayamaz.

Örneğin; Müslüman, binlerce Müslüman öldürse, binlerce testi şarap içse ya da başka bir günah işlese öldürme ve şarap içme ile diğer günahlarını helal kabul etmedikçe, asla kafir sayılmaz. Yani bu günahları sebebiyle dinden çıkmış olmaz.

Burada genel-geçer kural şudur:

Kafir, bütün hayırları işleyip Allah'a karşı kulluk görevlerini yerine getirse Allah'a gerçek anlamda iman etmese küfürden çıkmış olmaz.

Aynı şekilde Müslüman da bütün günahları haram olarak işlese Allah'ı inkar etmedikçe İslamdan çıkmış olmaz. Yani kafir olmaz.

Allah(cc), günah işleyen Müslümanları Kur'an-ı Kerim'de Mümin olarak adlandırmakta ve onlara, 'Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah'a dönün…'(Tahrim,8).

Eğer günahkar Müslümanlar günahları nedeniyle kafir olmuş olsalardı o zaman onlara Allah,'Ey kafirler…' şeklinde hitap ederdi.

Ve yine Kur'an-ı Kerim'de günahkarlara, ' …Ey Müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz. '(Nur,31). Burada da Allah, 'ey Müminler yerine, ey kafirler' şeklinde hitap etmedi.

Ayrıca Adem(as) cennette yasaklanmış meyveden yediğinde Allah O'nun için,' Adem Rabbine asi olup yolunu şaşırdı'(TA HA,121) buyurdu ve 'Adem kafir oldu' buyurmadı.

Görülüyor ki, günahları nedeniyle hiçbir Ehl-i Kıble (kısaca ibadet için Müslümanların kıblesine dönen ve Müslümanım diyen) tekfir edilmez. Yani İslam'ın dışına itilmez.

İslam ve Anadolu coğrafyasındaki en büyük sıkıntılardan birisi de maalesef bu tekfir(insanları en küçük bir şeyde İslamın dışına iterek Müslüman kabul etmeme) olayıdır.Selam ve sevgi ile…