Samsun'un İlkadım ilçesi Hürriyet Mahallesi Hakkı Bey Sokak, Refahiye Sokak ve Sefa Sokak'ta tamamı Arapça yazılı dükkan tabelaları çevredeki esnaftan tepki görüyor. Türk vatandaşların mahalleye gelmekten imtina ettiğini belirten mahalle esnafı, yetkililerden Arapça yazılı tabelaların kaldırılmasını istedi.

ZAMANLA TEHLİKELİ OLACAKLAR

Mahalle esnafı Faruk Çadır, vatandaşların mahalleye gelirken tereddüt ettiğini belirterek, "Ben bir esnaf olarak rahatsızım. Dükkan sahipleri 3-5 lira fazla kira aldığı için buradaki duruma ses çıkarmıyor. Arapça tabelada ne yazdığını kimse anlamıyor, Latin harflerinin kullanılması zorunlu olmalı. Bu dükkanları işleten insanların çoğunluğu çalışma iznine sahip değil. Mahallemizde Iraklılar oldukça fazla. Bir bölgede yoğunlaşmaları zamanla tehlikeli hale gelebilir. Bir kavga olduğunda saniyeler içerisinde yüzlerce kişi toplanabiliyorlar" şeklinde konuştu.

KOLONİ OLUŞTURDULAR

Bir diğer mahalle esnafı Selami Sezgin ise insanların kendi mahallelerine yabancılaştığını belirterek, "Türkiye'de miyiz, Arabistan'da mıyız, belli değil. Kendi memleketimizde yabancılaştık. Bu arastadan neredeyse hiç Türk geçmiyor. 5 yıldır burada çalışıyorum, son bir yılda bu hale geldi. Bu tabelaların kaldırılması gerekiyor, Türkçe tabela kalmadı. Burada koloni oluşturdular, onların merkezi haline geldi" ifadelerini kullandı.

FARKLI BİR ŞEHİR GİBİ

Mahalle esnafı Mehmet Keskin, tabelalar konusunda yetkililerden çözüm isteyerek, "Müşterilerimiz buraya gelince 'Kendimizi Suriye'ye gelmiş gibi hissediyoruz' diyorlar. Özellikle kadın müşterilerimiz buraya gelirken çekiniyor. Burası Samsun'un içinde farklı bir memleket gibi. Dükkan önlerinde kalabalık bir şekilde duruyorlar ve gürültü yapıyorlar. Tabelaların yanında buradaki esnafın böyle bir rahatsızlığı da var" ifadelerini kullandı.

UYUM GÖSTERMELİLER

Bir diğer esnaf Emre Can Güngör ise benzer tabelaları kesinlikle istemediklerini belirterek, "Arapça yazan hiçbir şeyi anlamıyoruz. Ya biz bu duruma alışacağız, ya da onlar bize uyum sağlayacak. Göze hoş gelen görüntüler değil. Çevreye karşı saygılı değiller, bizim işlerimiz azaldı. Türk vatandaşlarımız da onlara karşı tepkili, burada kavgalar oluyor. Mahalledeki huzur ortamının devam edebilmesi için tabelaların değişmesi ve buradaki yabancıların bizlere uyum göstermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR