CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Kamu İktisadi Teşebbüsler (KİT) komisyonunda, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ( TMO) 2015-2016 yıllarına ait Sayıştay raporları üzerinde söz alarak çeşitli sorunları dile getirdi.

KURUM ZARAR ETTİRİLİYOR

Zeybek, 'TMO, 2016 yılında ürün satışlarının dışında, finansman ihtiyacı için bankalardan TL ve Avro cinsinden kredi kullanmış. Hazineden görev zararı aktarımı yapılmış ve bu rakamlarla bilanço tablosundaki rakamlar arasında tutarlılık yok. Rakamlar arasındaki tutarsızlığın nedenleri nelerdir? TMO'nun farklı bankalardan değişik cins ve dilimde kullandıkları kredilerin faizleri, genel bütçe içerisinde görünüyor. Devletin bir kurumu olan TMO, kullandığı krediler nedeniyle faiz yükü altında. TMO, zamanında alımlar için bankalardan kredi kullanmak zorunda bırakılıyordu. Satış zararları deniliyor, kurum satışlardan neden zarar etsin! Bilinçli biçimde zarar etmeye zorlanıyor. Kurumun zarar ettirilmesinin sebeplerini araştırmamız, TMO'yu zararsız duruma getirmemiz, üreticimiz ve tüketicimiz açısından son derece önem arz ediyor' şeklinde konuştu.

FİYATLAR ZAMANINDA AÇIKLANMALI

Destekleme ve taban fiyatlarının zamanında açıklanması gerektiğini ifade eden Zeybek, '15 yıldır AKP hükümetleri, taban fiyat açıklamalarını ürün alımları öncesi geç ve düşük yapıyor. Bu durum bir dahaki yıllarda üretimin az olması veya yapılmamasına neden oluyor. Tarım ürünlerindeki desteklemeler ve taban fiyat alımları, üreticiyi yoksullaştıran duruma getirdi. Arpa ve buğdayda düşük fiyatlar, çeltik ve fındıkta taban fiyat açıklanmadığı, TMO'n in alım yapmadığı bir yıl daha yaşıyoruz. Her türlü tahıl ürünü; buğday, nohut, pirinç, kuru fasulye, ayçiçeği ve bunun gibi ürünleri ithal eden ülke durumundayız. Müdahale alımı yapmayan, yaptığında ise düşük fiyat uygulamasıyla üreticiyi ezdiren AKP hükümetleri dönemini yaşıyoruz" dedi.