Samsun il genelinde yılbaşı nedeniyle şehirlerarası ve şehir içi yollarda trafik akımının diğer günlere oranla yoğunlaşacağı değerlendirildiğinden 30 Aralık ile 01 Ocak tarihleri arasında uygulanacak trafik tedbirleri Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi tarafından belirlendi. Buna göre, alışveriş, eğlence ve turizm merkezlerinin bulunduğu güzergahlarda trafiği düzenleme ve denetim faaliyetleri arttırılarak, kazaların yoğun olarak meydana geldiği yol kesimlerinde önlem almak amacı ile sabit veya seyir halinde ekipler görevlendirildi.

Denetimler karayolunda akan trafiği tehlikeye düşürmeden, aydınlatılmış ve sürücüler tarafından rahatlıkla görülebilecek alanlarda yapılacak. Alınan tüm tedbirlere rağmen kaza meydana gelmesi halinde, ilgili yardım ekiplerinin kaza mahalline hızlı ulaşmalarını sağlamak amacıyla, sürücülerin güzergahları ve kavşakları tıkamaları ve taşıt trafiğini bloke etmeleri önlenecek tedbirler alındı. Yine buzlanma, yoğun kar yağışı veya tipi gibi trafiği tehlikeye düşürebilecek güzergahlardaki durumların tespiti yapılarak geciktirilmeksizin yol yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlara irtibata geçilerek gerekli önlemler alınacak.

Terminallerde ve güzergah üzerinde yapılan denetimlerde, araçların takograf, kış lastiği, ışık gibi teknik donanımları denetlenecek, eksiği tespit edilen araçların eksiklikleri tamamlanıncaya kadar trafiğe çıkışlarına izin verilmeyecek. Alkol denetimlerine ağırlık verilerek, yasal sınırların üzerinde alkol aldıkları tespit edilen sürücüler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak.

İl Emniyet Müdürlüğü Samsun'da trafik ekipleri tarafından 2018 yılında 2bin 348 sürücüye alkollü olarak araç kullandıkları, 2 bin 570 araca drift ve makas attığı, 1 bin 592 araca abartı egzoz ihlali nedeniyle cezai işlem uygulandığını açıkladı.

Samsun'da sürücülerin en sık tekrar ettiği, 20 sürücü hatasını ise söyle belirlendi; Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak,
kavşak, geçiş önceliğine uymamak, arkadan çarpmak, manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak, doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, kurallara uygun olarak park etmiş araçlara çarpmak, taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, trafik güvenliği ile ilgili diğer kurallara uymamak, kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymamak, alkollü olarak araç kullanmak, şerit ihlali yapmak, aşırı hızla araç kullanmak, yaya ve okul geçitlerinde yavaşlamamak, yayalara geçiş hakkı vermemek, geçme yasağı olan yerlerden geçmek, hatalı şekilde veya yasak olan yerlere park etmek,
yolcu indirme ve bindirme kurallarına uymamak, bisiklet, motosiklet kurallara uymadan sürmek, eksik, bozuk veya uygun olmayan araç donanımıyla araç kullanmak, tehlikeli veya aşırı şekilde yükleme yapmak, kaza mahallinde durmamak, gerekli tedbirleri almamak ve yetkililere bildirmemek.

Bayram OK