Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Sinop Nükleer Güç Santraliyle ilgili çarpıcı bir iddiaya imza attı. Özdağ, santralin Çevre Düzeni Planları'nda yer almadığı gerekçesiyle açtıkları davanın mahkeme tarafından usül yönünden reddedildiğini belirterek, "Çevre Düzeni Planları'nda nükleer santral gizlenmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

YÜZLEŞMEK İSTEMİYORLAR

Özdağ, Sinop Nükleer Santrali'nin Sinop'un 1/25 bin ve 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda (ÇDP) olmadığı gerekçesiyle dava açtıklarını vurgulayarak, "İnşaat alanı olarak bin 475 futbol sahası büyüklüğündeki bu santral, 550 km'lik bir otoyola eşit miktarda hafriyata sebep olacak. Böylesine büyük bir yapının, ÇDP'lerde yer almadığı iddiasıyla bu davayı açtık ve bilirkişinin sahada inceleme yapmasını istedik. Samsun Bölge İdare Mahkemesi davamızı usül yönünden reddetti. Yani santralin yapımına devam edilecek. Mahkemeler davamızı içerik değil usül yönünden redderek hukuksuzlukla yüzleşmek istemiyor" sözlerini kaydetti.

AĞAÇ KIYIMI

Dava sürecinde, Enerji Bakanlığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına santralin ÇDP'lere işlenmesi talebiyle başvuruda bulunduğunu öğrendiklerini söyleyen Özdağ, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu dikkate almıyor. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ekipler alanda endüstriyel ağaç kesimine devam ediyor. Yapılan kesimin nükleer santralle alakası olmadığı söyleniyor ancak ağaç kıyımına devam ediliyor. Şeffaf bir kamu yönetimi olmadığı için biz gördüğümüzle hareket etmek durumunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR