Samsun Barosu tarafından düzenlenen Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve Taraf Vekilliği semineri düzenlendi. Samsun Adalet Sarayı İsa Fidan Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde, katılımcılar arabuluculuk ile ilgili bilgilendirildi.

SORULARI CEVAPLIYORUZ

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, arabuluculuk ile ilgili soru işaretlerini kaldırmak için seminer düzenlediklerini belirterek, "Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk, Türk hukukunda 2013 yılından itibaren uygulamaya girdi. Arabuluculuk, 1 Ocak 2018'den itibaren iş uyuşmazlıklarında, 1 Ocak 2019 yılından itibaren de ticari uyuşmazlıklarda dava şartı olarak zorunlu hale getirildi. Dolayısıyla çok yeni bir uygulama olduğu için, arabulucu uygulayıcılar ve avukat uygulayıcılar olarak kafamızda soru işaretleri doğurduğu için o soru işaretlerine cevap bulmak adına bir seminer gerçekleştirdik" sözlerini kaydetti.

TÜRKİYE İLERLEMECİ ANLAYIŞTA

Avukat Arabulucu Doktor Yetkin İnanöz, 80'den fazla ülkede arabuluculuk kanunu olduğunu vurgulayarak, "Dubai, arabuluculuk merkezi kurdu ve 1 ay içerisinde davaların 3'te birini arabuluculukla çözdü. Rusya, Fransa, Almanya ve İtalya'da da arabuluculuk sistemi yargıda önemli konumda. Türkiye'de 6325 sayılı bir kanun mevcut. 20 maddeden oluşan etik kurallara ve iş kanununa sahibiz. Türkiye bu konuda çok ilerlemeci bir anlayışta. Dünyada 2 ülkede ticari davalarda zorunlu arabuluculuk var, biri bizim ülkemiz. Dünyada çok sayıda örneği var, arabuluculuk ile yargının yükü azalıyor. Bu da davaların daha kısa sürede çözülmesinin önünü açıyor" ifadelerini kullandı.

ARABULUCULUĞU KANIKSAMALIYIZ

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu ise arabuluculuk konusunun iyi kavranması gerektiğini ifade ederek, "Arabuluculuk Ticaret Kanunu'nun 4. maddesine göre şart haline getirildi. Arabulucuk konusunu iyi kanıksamalıyız. Arabuluculuk konusunun devreye girmesi için ticari dava olması gerekiyor. Davalarda öncelikle acaba bir ticari dava var mı yok mu inceleme yapacağız. Biz yapmazsak zaten hakimler dava şartı eksikliğinden davayı ret edeceklerdir. Dünyada yargı, dava dosya sayısının fazlalığı nedeniyle tıkanmış durumda. Bu davaların kısa sürede çözüme kavuşturulması için arabuluculuk ve onun kapsamları çok önemli. İş mahkemelerinden farklı olarak arabuluculuk için 6 haftalık bir süre var" diye konuştu. Seminer Avukat Recep Duran'ın sunumunun ardından sona erdi. Seminere, çok sayıda avukat ve stajyer avukat katıldı.

Şükrü Berk ASKAR