14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kutlama programı düzenlendi. Hastanenin konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başhekim Vekili Eda Türe, fedakar bir şekilde çalışan tüm sağlık personelinin bayramını kutladı.

VEFA GÜNÜ

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, sağlık camiası için özel bir gün olduğunu belirterek, "İnsanların daha sağlıklı bir hayat sürmesi için çaba gösteren hekim ve sağlık çalışanlarının hatırlanması için bir vesile bu bayram. Şifa veren ellere vefa günü. Kendileriyle hiçbir yakınlığı olmayan binlerce insanı akrabasıymış gibi görerek tedavi eden sağlık çalışanları, teşekkürü sonuna kadar hak ediyor. İnsanlara yardım etmek, onların sevgi ve şükranlarını kazanarak bundan güç almak bu mesleği hepimiz için özel hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

SON SIRALARDAYIZ

Sağlık eski Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin hızla geliştiğini ifade ederek, "2002 öncesi ve 2002 sonrası değerlendirildiğinde, Türkiye'nin sağlıkta kat ettiği mesafe gözler önüne seriliyor. 2002'de Türkiye'de 500 ambulans yokken, şu anda 6 binin üzerinde kara ambulansı, 18 helikopter, 4 uçak ambulans var. Türkiye bunları elde etti. Sağlık personeli çok ağır hizmet yükü altında. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) normlarını daha tutturmuş değiliz. OECD ülkeleri arasında nüfusa oranla doktor, hemşire, sağlık çalışanı sayısı olarak son sıralarda yer alıyoruz. Türkiye bu açığı kapatmak için elinden geleni yapıyor. 2023'te Türkiye'de pratisyen hekim açığı kalmayacak. Uzmanlık çeşidi artıyor, uzman açığının kapanmasının 2030'a kadar bulacağı tahmin ediliyor. 2002'de hastanelerimiz 160 bin yatağa sahipti, biz 140 bin yatak ilave ettik. Yatak sayısındaki niteliği artırıyoruz. Yoğun bakım yatak sayısı OECD ortalaması üzerinde ama bizler yoğun bakımı biraz yoğun kullanıyoruz. Yeterli personel olmadığı için doktorlar, hastasını bir gün daha fazla yoğun bakımda tutmayı yeğliyor. İlimizdeki sağlık altyapısı hakkında yaptığımız tespite göre, yetersizlik vardı. Samsun'a yeni hastaneler kazandırdık. Bunlar tamamlandığında Samsun'da mekan sorunu kalmayacak" şeklinde konuştu.

GÜLER YÜZLÜ OLUN

Samsun Valisi Osman Kaymak ise vatandaşların kaliteli kamu hizmeti almak istediğini belirterek, "Şifa dağıtan insanlar çok kutsal. Vatandaş kaliteli kamu hizmeti istiyor. Sıraya girdiği zaman tatlı dil ve güler yüzle hizmet edilmesini istiyor. Benim sağlık çalışanlarından en önemli beklentim, tatlı dil ve güler yüz. Hizmet ederken tebessümü insanlardan esirgemeyin. Eminim ki bunu yapıyorsunuz. Fiziki şartlar en iyi şekilde yapılmaya çalışılıyor. Acillerdeki yığılmayı önlemek için aile hekimlerinin etkin olması önemli. Bu konuda sonuç alabilmiş değiliz. Lütfen acili gerektirmeyen hususlarda önce aile hekimine gidin, onların yönlendirmesine göre hastaneye gidin" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından meslekte 40 yılını dolduran doktorlara, protokol üyeleri tarafından plaket verildi ve 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle pasta kesildi. Daha sonra ise Samsun Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ekibi tarafından mini konser verildi.

Şükrü Berk ASKAR