Samsun Barosu tarafından 'Genç Hukukçuların Kariyer Planlaması' konulu konferans düzenlendi. Samsun Adalet Sarayı İsa Fidan Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere, hukuk öğrencileri ve stajyer avukatlar katıldı.

ROL MODEL VURGUSU

Konferansın açılışında konuşan Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, "Bugün eğitimimizin her kademesinde maalesef rol model insan, 'tip' eksikliğini yaşıyoruz. İnsanlarda avukatlık mesleğiyle ilgili alakalı, 'Çocuğumuz bir hukuk fakültesine kapağı atsın, bir şekilde bitirsin. Sonunda hiçbir şey olamazsa avukat olur' gibi bir algı var. Halbuki hukuk eğitimi sonrasında elde edilen diplomanın sağladığı imkanlardan yararlanan insanların durumu, birkaç cümle ile ifade edilecek bu kolaylıkta değildir. Hukuk eğitimi, o eğitimi alan insanlara belli sorumluluklar yüklüyor ve o insanların toplum nezdinde birer rol model olarak takip edilmesi gerekiyor. Rol model illa olumlu olacak anlamına gelmiyor. Pozitif veya negatif rol model olabilirsiniz. Biz toplum olarak, her kesimde olumlu rol modelleri ön plana çıkartmak ve genç nesillere onları birer yol gösterici olarak sunma mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.

İNSAN ADİL OLMALIDIR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Vekili ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise, "Adil olmak için sadece hukuk mesleği içinde olmak için gerekli değildir, insan olmak adil olmak için yeterlidir. Para hayatta önünüze koyulacak önemli bir hedef değildir. Para sadece bir araçtır, eskilerin ifadesiyle el kiridir. Elde fazla tutulmaması gereken bir şeydir. Parayı bir hedef olarak önünüze koyarsanız yapmayacağınız hiçbir şey kalmaz. Yaşadığınız hayat ve zaman size buna zorlar. Bu konuda sınırlarınız yoksa para kazanma arzusu sizi yiyip, bitirir. Sadece avukatlık için değil, birçok meslek için böyledir. Bir avukat olarak aldığınız davanın sizi az çok ikna ediyor olması gerekir. Hiç inanmadığınız davada başarılı olma şansınız çok düşüktür hem de davayı kazansanız bile kendinizi ikna edemezsiniz. Hayatta önümüze koymanız gereken ilke ve hedefleri yıpratmadan, kaybetmeden geleceğe taşımanın yollarını bakmak gerekir. Gövdelerimize değil, fikirlerimize ve değerlerimize yer açmak gerekir. Bunun için de duruş sahibi olmak gerekir. Duruşumuz ve ilkelerimiz yoksa sadece kendimizi yukarı taşırız. Galip Erdem'in de dediği gibi: 'Biz bir şeyleri yukarı taşımak istiyorduk, bir şeyleri zirveye taşıdık ama bir baktık ki kendimiz çıkmışız, taşıdığımız değerler aşağıda kalmış'. Değer ve ilkeleriniz kimliğinizdir, kişiliğinizdir. Başkalarının size yaklaşımındaki sınırdır. Önüne çıkan her yol yürünür diyorsanız, siz yolunuzu kaybetmişsinizdir. Önünüze çıkan yani çıkarlarınıza uyan her yol yürünür değildir. Doğru olanları ilkeleriniz ve değerleriniz doğrultusunda korumak önemli bir noktadır' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ