Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Samsun Şubesi, Terme'de yaşanan sel felaketi hakkında çarpıcı tespitler yaptı. Sel felaketinin ardından ilgili bileşenleriyle Terme'de incelemelerde bulunan TMMOB Samsun Şubesi adına konuşan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İshak Memişoğlu, yaşanan sel felaketinde kurumların yanı sıra vatandaşların da kusurları bulunduğunu söyledi. Memişoğlu, "Vatandaşlardan talep edilen arazilerden geçiş haklarının verilmemesi sebebi ile projeler su akışını zorlaştıracak kesit ve güzergahta oluşturulmuş. Bazı deşarj kanalları ise vatandaşların atıkları ile tıkanmış" dedi.

DUYARLI DAVRANILMADI

Memişoğlu, sele neden olan faktörler ve zaman zaman bölgede yaşanan aşırı yağışların yol açtığı tahribatların önüne geçilebilmesi için ortaya konulabilecek çözüm önerileri hususunda bilgi alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Memişoğlu, "İzlenimlerimize göre, aşırı ve ani yağışın su debisi oluşturması, oluşan yüksek su debisinin yüksek kesimlerde toprağı doygunlaştırması sebebiyle kısmi heyelanların oluşması, oluşan yüksek su debisinin mevcut su yataklarının kesitlerinin yetersizliğinden dolayı kanala sığmaması sebebiyle yol açtığı taşkınlar sele neden oldu. Ayrıca, kanal projelerinin oluşturulması esnasında, su yataklarının direnç oluşturan bölümlerinin düzenlenmesi için vatandaşlardan bazı taleplerde bulunmuş. Ancak talep edilen arazilerden geçiş haklarının vatandaşlar tarafından verilmemesi sebebi ile projelerin su akışını zorlaştıracak kesit ve güzergah oluşturulması ve inşa edilmesi de seli büyüttü. Bu noktada vatandaşlar da duyarlı davranmalıydı" ifadelerini kullandı.

DENİZ DOLGUSU YAPILMAMALI

Selin ardından tek tesellinin can kaybı yaşanmaması olduğunu vurgulayan Memişoğlu, bu olumsuzlukların giderilmesi ve gelecekte aynı sorunların yaşanmaması için sundukları çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Heyelan oluşabilecek alanlarda toprağı tutacak bitki yapısı oluşturulmalı. Su yollarının kesitleri için yeniden değerlendirme yapılarak, uygun kesitlerde ve akışın rahat sağlanabileceği uygun güzergahta inşa edilmeleri sağlanmalı, bunun için arazi sahipleri ikna edilmeli, kamulaştırma yoluna gidilmeli. Su yollarına yakın yerleşim engellenmeli ve mevcut olanlar taşınmalı. Planlanmış sel kapanı ve barajlar acilen tamamlanmalı. Bu önlemler alındığı takdirde, yaşanması olası felaketlerin önüne geçilebilir."

Şükrü Berk ASKAR