Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi Başkanı Tarık Tarhan, elektriğe yapılan yüzde 14,98'lik zamla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tarhan, bu zammın sinyallerinin bir süredir verildiğini belirterek, "Bu zammın sadece burada kalacağını sanmıyoruz' ifadelerini kullandı.

SEKTÖRÜN BORCU VAR

Tarhan, enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin bir süredir zam istediğini vurgulayarak, "Enerji üretim şirketleri, hammadde ve döviz kurundaki fiyat artışları nedeniyle, zam istemişti. Sektörün, yatırımlar için dış piyasadan aldığı 52 milyar dolara yakın bir borcu var ve bunların ödeme vadeleri yaklaşıyor. Bu borcu ödeme konusunda şirketlerin sıkıntı yaşadığı ve bankalarla görüşme halinde olduğunu biliyoruz. Ayrıca yapılan yatırımlarda verilen fiyat garantileri de piyasa fiyatlarının üstünde. Bu eninde sonunda zam olarak yansıyacaktı. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli yüzde 14,98 zam yapıldı" şeklinde konuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ

Vatandaşlara enerji tasarrufu konusunda tavsiyelerde bulunan Tarhan, "Vatandaşlar, enerji verimliliği yüksek olan cihazlara yönelmeli. Aydınlatmada, teknikler değişmeli, yeni nesil LED lambalar tercih edilmeli. Özellikle soğutma amaçlı kullanılan klimaların, sıcaklığı çok düşük olarak değil, ortamdaki nemi alma modunda kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Evler dışında, ticarethane ve AVM'lerde de enerji israfına dikkat edilmeli. Bunlara dikkat edilmediğinde kabarık bir faturayla karşılaşılabilir" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR