Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japonya'da yaptığı açıklamalarda, Sinop Nükleer Santrali'nin yapımının durma noktasına geldiğini söyledi. Projenin ekonomik gerekçelerle durma aşamasına geldiğini söyleyen Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, hukuken sakat olarak başlayan ve ekosistemi strese sokan nükleer santral projesinin durdurulması gerektiğini savundu.

UCUZ VE KALİTELİ OLMAYACAK

Proje alanında ağaç kıyımı yaşandığını savunan Özdağ, "Proje için ayrılan alan 10 milyon metrekare ve bu alanda şu ana kadar 650 bin ağaç kesildi. ÇED raporlarında, santralin işletmesi aşamasında katı, sıvı ve gaz radyo aktif atıkların ortama salınacağı belirtilmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında elektrik üretim kurulu kapasitemizin yıllık artış oranı, tüketim artışından fazla olup son üç yıldır arz fazlası olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının raporlarında da açıkça görülmektedir. Ayrıca nükleer enerji için verilecek dolar cinsinden piyasa fiyatlarının 2-3 katı üstünde olan sabit fiyatlı alım garantileri nedeniyle halkımızın ucuz ve kaliteli enerji ihtiyacının karşılanması da mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ

Hükümetin santral projesi için sermaye arayışında olduğunu belirten Özdağ, Sinop Nükleer Santralı Projesinin durma noktasına gelmesi ile Hükümetin (Cumhurbaşkanının) Akkuyu Nükleer Santralı Projesinde yaşanan ekonmik sıkıntıları aşmak için uluslar arası destekle, projeye yabancı ortak ve sermaye arayışı da hızlanmıştır. Ekoloji Birliği olarak başta ülkemizde olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Sinop ve Akuyu Nükleer Santral Projeleri kesin olarak iptal edilene kadar, halkımızın desteğini alarak demokratik ve hukuki haklarımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" sözlerini kaydetti.