2019-2020 eğitim öğretim yılına sayılı günler kaldı. Okul alışverişinde kırtasiye ürünleri önemli rol oynarken, ürünlerin kalitesi ve fiyatları veliler için önemli etkenlerin başında geliyor. Kırtasiye alışverişine çıkacak velilere, Samsun Yabancılar Çarşısı Züccaciye, Bijuteri, Kırtasiye ve Oyuncakçılar Esnaf Odası Başkanı Olcay İnanç, önerilerde ve uyarılarda bulundu. İnanç, zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmasıyla kırtasiye esnafının kan kaybettiğini ifade ederek, 'Velilerimiz ekonomik krizden dolayı bütçelerine uygun ürünler almaya çalışıyorlar ama sonuçta çocuklarının sağlığı söz konusu. Başka yerlerde kısıtlamaya gitsinler ama bilindik ürünleri mahallenin kırtasiyecisinden ürünlerini alsınlar' dedi.

ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI SÖZ KONUSU

Kırtasiye alışverişinde velilere uyarılarda ve önerilerde bulunan Başkan İnanç, 'Çocuklarımızın eğitimine önem verdiğimiz kadar onların sağlığına da son derece önem vermeliyiz. Anaokulundan başlayarak satın aldığımız kırtasiye malzemelerinde kanserojen madde içeren ürünlerden uzak durmalıyız. Ayrıca alınan malzemelerin TSE, CE ve N11 sertifikaları olmalıdır. Sulu, guaj, pastel gibi boyaları alırken oza boya içermediğine emin olmalıyız. Defter, kalem, silgi gibi elle temas olan ürünlerde ise boya içermemesine dikkat etmeliyiz. Keçeli ve tahta kalemler alırken etil aselit, çözücü maddeler barındırmamasına, su bazlı olmasına dikkat edilmelidir. Bazı ürünlerde su geçirmez diye kullandıkları bir malzeme kanserojen üretiyor. Uzak doğudan gelen uygun diye ürünleri tercih etmesinler. Ekonomik krizden dolayı bütçelerine uygun ürünler almaya çalışıyorlar ama sonuçta çocuklarının sağlığı söz konusu. Başka yerlerde kısıtlamaya gitsinler ama bilindik ürünleri mahallenin kırtasiyecisinden ürünlerini alsınlar' diye konuştu.

OKULA BAŞLAMAK 850 LİRA

Anaokuluna başlayan bir öğrencinin kıyafetiyle yaklaşık bin lirayı bulduğunu ifade eden Başkan İnanç, 'Vatandaş için çok zor bir süreç. KDV'ler yüksek. Bir an önce düşürülsün ki, fiyatlara yansısın. Veliler zor durumda, esnafımızda iş yapamaz durumda. Fiyatlar, geçen seneye göre baya artış gösterdi. Geçen seneye bir anaokulu öğrencisinin 400-450 lira civarında gideri vardı. Bugün bu rakam 850 liraya kadar yükseldi. Ama veli hala aynı parayı alıyor, gider ise neredeyse iki kat arttı' ifadelerinde bulundu.

ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYECİLERİ ZORA SOKTU

Kırtasiye esnafının okulların açılmasını beklediğini ifade eden İnanç, 'Senede bir günümüz var. Bugünde de kırtasiyelerin tercih edilmesini temenni ediyoruz. Büyük zincir marketler bugünde ürünleri getirerek kırtasiye esnafımızı zorda bırakmaktadır. Mahallerimizde bulunan kırtasiye esnafımızı tercih edelim. Kırtasiyeci esnafımızın zor durumda olduğu bu dönemde, velilerinde daha ucuz temin edebilmeleri adında KDV'lerin yüksek olduğunu düşünüyorum. En azından kurşun kalem gibi önemli gereçlerin yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz. Zor şartlarda olan halkımızın KDV'ler düşürülerek hem esnafımıza hem vatandaşlarımıza fayda sağlayacağını düşünüyorum.

DÖVİZ KURU ETKİLEDİ

Döviz kurunda artan yükselişin kırtasiye malzemelerini de etkilediğini ifade eden Başkan İnanç, 'Sezonu bekleyen esnafımız zor durumda. Esnafımız yaz boyu iş yapmaz. Sadece okul sezonunu bekler. Bu bizim kanayan yaramızdır. Okul sezonu açıldığı dönemde esnafımız yatırımını ona göre yapar. Ama zincir marketler, mağazalarının 3'te2'sini kırtasiye malzemeleri ile doldurarak bize ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Kırtasiye esnafımız zor durumda. Zincir marketler nereden geldiği belli olmayan ürünleri mağazalarına doldurduğunda kırtasiye esnafımız zor durumda kalıyor. Ya biz kırtasiyeciler olarak dükkanlarımızı kapatalım ya da hükümetimiz bize destek olsun. Kırtasiye esnafı olması gereken, geçmişi olan bir esnaf ama her geçen gün kan kaybediyoruz' şeklinde konuştu.

18 ESNAF KEPENK KAPATTI

Geçen seneye göre odaya kayıtlı 18 kırtasiye esnafının kepenk kapattığını ifade eden Başkan İnanç, 'Zincir marketler bu dönemlerde kırtasiye malzemelerini tır ile alıyorlar. Esnafımızın 5 liraya aldığı ürünü onlar 2 liraya alıyor. Bu durumda kırtasiye esnafımız rekabet edemez durumda kalıyor. Kepenk kapatma durumunda kalıyor. Odamıza bağlı 32 branş var ve hepsi bu sıkıntıyı yaşıyor. Vatandaş için faydalı bir şey olabiliyor ama rekabet ortamında küçük esnafımız yok sayılıyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Zincire marketlerin bu şekilde çoğalması engellenmeli ya da küçük esnafa hükümetin rekabet konusunda ayrıcalık tanıması gerekir. Geçen seneden bu seneye odamıza bağlı 18 üyemiz dükkan kapattı. Bu seneki ticaretten sonra ne olur bilemiyoruz. Birde dükkanını kapatıp, üyeliğini düşürmeyen üyelerimizde mevcut' dedi.

10'DAN 1'E DÜŞTÜ

26 senedir kırtasiye esnafı olan Kenan Oflaz, 'Yabancılar Pazarı'nda 10 tane kırtasiye vardı, şimdi sadece ben kaldım. Benimde önceden aldığım mal olduğu için devam ettiriyorum. Üzerine mal alamıyorum. Defterde fiyatlara KDV dahil yüzde 22, kalemlere KDV dahil yüzde 36 zam geldi. Boyalara ise yüzde 46 zam geldi. Zam gelince bende ürünlerime yansıtıyorum ama zincir marketler haksız rekabete yol açıyor. Kırtasiyenin KDV'si yüzde 8'di, bu rakam yüzde 18'e çıktı. Bu da büyük haksızlık. Biz veresiyede yazıyoruz. Hiç olanağı yoksa bedava da veriyoruz. Bunu zincir marketlerin hiçbiri yapmaz. Fedakar olan esnafımız ama sıkıntıyı çekende esnafımız' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ / Özel haber