Samsun'un Çarşamba ilçesinde kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santrali'ne karşı yöre halkı ayağa kalktı. Eğercili köy meydanında toplanan Eğercili, Irmaksırtı ve Çınarlık mahallesi sakinleri yapılması planlanan santrale tepki gösterdi.

İlk olarak konuşan Eğercili Mahallesi Muhtarı Mehmet Kalebay, "Yapılması planlanan santrale karşı tavrımız halkımızın desteğiyle sürecek. Umarım direnişimiz sonucunda bu işi hallederiz. Çocuklarımıza zarar veren bu santrali istemiyoruz. Gereği neyse ona göre hareket ederiz. Vatandaşlarımızın sağduyusunu bekliyoruz" dedi.

BİZİ TEMSİL EDENLER BUNA İZİN VEREMEZ

Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ ise birçok noktada çevre sorunlarına karşı mücadele ettiklerini belirterek, "Samsun'un birçok noktasında çevre sorunları ile uğraşıyoruz. Burada önümüze çıkan projede, günde 630 ton biyoyakıt yakacak. Yani fındık kabuğu, çeltik sapı, kızılçam kökü gibi yakıtlar yakılacak. Bu söz konusu biyokütle yakıt maksimum 5 cm çapında kıyılacak. Bu yakıt yakıldıktan sonra günde 38 ton kül çıkacak. Nasıl olur da burası için ÇED'e gerek yoktur denildi? Bunu kabul edemeyiz. Bu santralin yapılacağı yeri tarım alanı olmaktan çıkardılar. Eğer siz bu santrali köy yerleşim yeri içinde kabul ederseniz bütün ovayı ateşe atarsınız. Bundan sonra havaalanından Yeşilırmak'a kadar giden yerde hiçbir tesise engel olamazsınız. Oylarınızla meclise gönderdiğiniz kişilerin vicdanına sesleneceğiz, hemşehrilik hakkımızı kullanacağız. Bizi temsil ederken bu tesise müsaade edemezler. Yolumuz uzun, hepinize ihtiyacımız var" sözlerini kaydetti.

NEDEN GİZLENİYOR?

Çarşamba Belediyesi eski başkanı Hüseyin Değerli ise, "Çarşamba Ovası'na azot, bakır ile bir ucundan girdiler ve ilerlemeye çalışıyorlar. Biyokütle santralini yaparken insanları aldatmak istiyorlar. Günde 30-40 ton ev atığı güya işlenecek. Bu hammaddeyi sizce nasıl bulacaklar? Bölgemizin üretimi buna yetmez. Türkiye artık çöp ithal ediyor. Çarşamba Ovası'nı çöplük yapmak istiyorlar. Elde edilecek enerji, ülke ihtiyacının çok ufak bir kısmı. Hiçbir tehlikesi yoksa niye bu projeyi gizli gizli yaptınız? Samsun'da bu işe dur demek isteyen insanların bunu durdurmaya gücü yeter mi bilmiyorum. Birliğimizi artırmamız, topyekûn ayağa kalkmamız lazım. Ovanın çöplük olmasına izin vermeyin" şeklinde konuştu.

SAVAŞMAYA HAZIRIZ

Irmaksırtı Mahallesi Muhtarı Emrah Özdemir ise yörelerinde bu santrali istemediklerini vurgulayarak, "Biz bu santrali istemiyoruz. Bu santral yapıldığında bizim tarım alanlarımızda sebze meyve yetişmez. Bizim gidecek hiçbir yerimiz yok, bizi istemiyorlarsa kendileri gidecek. Biz bu uğurda savaşmaya hazırız. Bir kilo domatese 15 lira verecek halimiz yok. Yetkililer kendilerini bizim yerimize koysunlar" şeklinde konuştu.

ALLAH'TAN BAŞKA KİMSEYE KUL OLMAYIN

Emekli din görevlisi Cemal Özdemir, bunun bir insanlık meselesi olduğunu ifade ederek, "Ekolojik tarımın konuşulması gerekirken, bu sanayi yatırımlarının yapılması çok manidar. Halk tepkisiz, ulaşım maliyeti düşük diye bu yapılıyor. Birlik olalım, yılmadan mücadeleyi sürdürelim. Bu işi yürütecek bir temsil heyeti oluşturalım. Gerekirse bu işi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde karargah kurmaya götürecek yürekli bir heyet istiyoruz. Çevremiz için mücadele edeceğiz. Rızkınızdan korkmayın, rızık Allah'a aittir. Kimsenin iki dudağı arasında değildir, Allah'tan başka kimseye kul olmayın" diye konuştu.

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLIYOR

İnşaat mühendisi Murat Şenel ise, "Yarın öbür gün bu santrale izin verirsek, torunumuz çocuğumuza bunun hesabını nasıl veririz? Bu santraller enerji ihtiyacımızın binde 7'sini ancak karşılıyor. Bu santralin yeri burası değil. Bu ovada biyokütle santralinde yakılacak ağaç yok. Yarın burayı enerji ormanına çevirmeye çalışacaklar. Bu ülkenin yapması gereken santral değil, doğru sulama sistemleri. Bugün itibariyle tüm masrafları karşılayarak bu santralin yürütmesinin durdurulması için dava açıyoruz. Burada yapılması gereken hukuki mücadele" ifadelerini kullandı. Şenel, santrale karşı Avukat Serpil Dönmez ile yürütmeyi durdurma talebiyle dava açacak.

BU SANTRALE İZİN VERMEYİN

Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı Hayati Tosun ise, "Herkes bu işin bir tarafından tutmalı. Tarımın siyaseti olmaz. Tarım olmazsa olmaz. Bu ülke bu toprak bizim. Herkes havasına, suyuna toprağına sahip çıksın. Bu santrale izin vermeyin. Bu mücadelenize sonuna kadar destek olacağız. Hep birlikte kazanacağız ve havamıza, suyumuza sahip çıkacağız" dedi. Ayrıca, söz hakkı alan köylüler ise, "Köyde 250 baş hayvanım var. Komşumun 300 baş hayvanı var. 5 tane çocuğum, 16 tane torunum var. Santral buraya yapılacaksa biz çocuklarımızı neyle besleyeceğiz? Samsun'un içme suyu Çakmak Barajı'ndan sağlanıyor. Bu santralden çıkan kül buraya inecek. Samsun'un suyu kirlenecek. Buraya bu santrali yapmak isteyenler gitsinler, kendi memleketlerine yapsınlar" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR