31 Mart Yerel Seçimlerinde Canik Belediye Başkanı seçilen İbrahim Sandıkçı, makam odasını ilk kez Haber Gazetesi ve Haberaks TV mikrofonlarına açtı. Başkan Sandıkçı göreve geldikten sonra geçen 180 günlük süreyi, yaptığı projeleri, Canik'te yapacaklarını, Büyükşehir Belediyesi ile sağladığı koordinasyonu, belediye çalışanlarına maaş ödemesini ve birçok konuda soruları içtenlikle cevapladı. Sandıkçı, 'Vatandaşlarımız rahat olsunlar' diye konuştu.

İŞİN REKLAM BOYUTUNDA DEĞİLİZ

Göreve geldiği günden itibaren 180 günü geride bıraktığını ifade eden Başkan Sandıkçı, 'Bizle beraber öncelikle Canik'te zihniyet değişti. Kesinlikle ciddi anlamda yönetimde zihniyet değişikliği oldu. İdari anlayış tamamıyla değişti. Canik'i kapalı yapısından kurtardık. Biz görevi devraldık ve ilk işimiz kurumlar arası koordinasyonu, iş birliğini, uyumu sağlamak oldu. Canik'in ihtiyacı olan birlik beraberliği sağlayarak güzel bir sinerji oluşturduk. Kavga kültürü ilçemize bir şey kazandırmaz. Biz diyoruz ki yeter ki, ilçemiz kazansın, biz işin reklam boyutunda değiliz. Bu anlayışla tüm kurumlarımızla diyaloğu sağlayarak ilçemizin ve vatandaşlarımızın hukukunu koruyacak şekilde ortak hareket ediyoruz. Canik'i önce Samsun'a daha sonra tüm Türkiye'ye açtık. Daha önce içine kapalı bir Canik varken, bugün bütün kurumlarıyla koordine halinde çalışan bir Canik Belediyesi var. Bizden önce Büyükşehir Belediyesiyle ciddi sıkıntılar vardı. Biz koltuğa oturduktan sonra ilk yaptığımız iş, Büyükşehir Belediyesi ile barışı sağlayarak, oradan gelecek hizmetlerin akışını sağladık. Bizim için ciddi önem taşıyan bir konu. Zira hemen de bu sahaya yansıdı. Çalışmaya başladığımız temmuz ayı itibariyle yaklaşık 3 ayda Büyükşehir ile koordine olarak Canik'te 26 kilometre sathı ve asfalt yol kaplaması gerçekleştirdik. 3 ayda 26 kilometre, 5 yılda düşünün bu ilişkiler sonucunda neler yapılır. Temel gayemiz hizmettir. Bu katlanarak devam edecektir. En büyük katkı Canik'in halka, kurumlara, bölgeye ile ve ülkeye açılması oldu. Bu da Canik'in yolunu açtı ve açmaya da devam edecektir' diye konuştu.

SÜREKLİ SAHADAYIZ

Canik'te artık ben yaptım oldu döneminin kapandığını ifade eden Başkan Sandıkçı, 'İstişareye açık olacağız, tüm vatandaşlarımıza ulaşır olabileceğiz ve vatandaşların fikirlerini yönetime katıp değerlendireceğiz. Mahalle buluşmaları da bunun bir tezahürü. İyi ki bu buluşmalara başladık. İnsanlar bunlardan fevkalade mutlu oluyor. Birincisi vatandaşı ayağına getiren değil, vatandaşın ayağına giden bir yönetim sergiliyoruz. Halk günlerini belediyede yapma anlayışını çok doğru bulmuyorum. Belki ilerleyen zamanlarda bizde yapacağız ama şu an için bunu çok doğru bulmuyorum. Tam tersi hizmet için geldiysek bizler vatandaşın ayağına gitmek durumundayız. Bugün 4'üncüsünü Hasköy'de gerçekleştireceğiz. Yaptığımız 3 toplantıda müthiş geri dönüşler aldık. Vatandaşlar, muhatap alınmak, fikrinin dinlenmesini istiyor. Lokal bir şey varsa orada hemen çözüyoruz. Bu da sahaya yansıyor, vatandaşların takdirini görüyoruz. Mahalle buluşmaları gönül belediyeciliğinin temelinin oluşturuyor. Biz aslında bir şey yapmıyoruz, söz verdiğimiz gönül belediyeciliğini sahaya yansıtıyoruz. Bundan sonra da kesintisiz devam edecek. 53 mahallemiz var. Her hafta bir mahalleye gitsek 1 yılda bir tur yapar. 5 yılda, 5 defa gideceğiz. Yeterli midir, asla yeterli değildir. Kapımız her zaman, herkese açıktır. Bizler sürekli sahadayız, sokakta köşe başında, bir fırında vatandaşlarımız bizleri bulabilirler, dertlerini anlatabilirler. Vatandaşlarla iç içe olmaya başladık, 5 yıl boyunca da böyle sürecek' ifadelerini kullandı.

MAAŞLAR GÜNÜNDE ÖDENİYOR

Göreve gelmeden önce ocak, şubat ve mart aylarında belediye personeline maaş ödenmediğini söyleyen Başkan Sandıkçı, 'Mazbatayı alıp göreve başladığımız tarih itibariyle 15 Nisan'da ilk maaşlarımızı ödedik. O günden bugüne kadar 6 aydır personelimize maaşlarını düzenli bir şekilde yatırıyoruz. Hatta bu zaman zarfında, mali yapıyı disipline ederek, Fen ve Temizlik işlerinde çalışan emekçi dediğimiz taşeron işçilerimizin de geriye dönük alacaklarının büyük bir kısmını ödemiş bulunmaktayız. Şu an itibariyle hiçbir belediye personelimizin yarına yönelik 'acaba maaş alabilecek miyiz' endişesi elhamdülillah ortadan kalmış durumdadır. İnşallah bu 5 yıl boyunca da böyle devam edecektir. Bunu meziyet olarak söylemiyorum, maaş ödemekten daha asli bir görev herhalde olamaz. Çalıştırdığınız emekçinin karşılığını vermekten daha doğal bir şey olamaz' ifadelerini kullandı.

TEDAVİYİ DOĞRU UYGULAYACAĞIZ

Canik'in, Samsun'un arka bahçesi konumunda olduğunu dile getiren Başkan Sandıkçı, 'Bu kapalı yapısından kaynaklanıyordu. Ana hedefimiz; Canik'i bundan kurtarmak olacaktır. Canik, Samsun'un arka mahallesi değil, merkez ilçelerinden bir tanesidir ve coğrafi yapı olarak en güzel ilçelerinden bir tanesidir. Canik'i hak ettiği yere taşımak zorundayız, bunun için ciddi çalışmalarımız var. Makyaja ve reklama yönelik işler yerine ilçemizin asli sorunlarına çözüm aramak temel gayemiz. İdari ve mali politikamıza da buna göre yön veriyoruz. Sorunları doğru teşhis edip çözüm yollarını ortak akılla arayıp planlamayı yaparak, uygulamaya geçme aşamasındayız. Asli işlerden kastımız nedir? Bakınız; hasta nefes almakta zorlanıyor, hayati fonksiyonlarını kaybetmek üzere, biz ise hastaya saç ekmekle, estetik operasyon yapmakla, makyajıyla uğraşırsak hastayı kaybederiz. Evet, bakıldığında belki güzel bir görüntü varmış gibi görünür ama içi boşsa bir işe yaramaz. Burada maalesef içi boş sloganik işlere çokça yatırım yapılmış. Türkiye'nin gözbebeği olarak ilan edilen bir ilçemiz, her yıl binlerce nitelikli insanı göç veriyor. Bunu konuşmamışsak, çözüm aramamışsak sorunu doğru teşhis edememiş ve tedaviyi doğru uygulayamamış oluruz' dedi.

ALT YAPIYI KESİNLİKLE ÇÖZECEĞİZ

Canik'te ciddi anlamda alt yapı eksikliği olduğunu ifade eden Başkan Sandıkçı, 'Canik'in en gözde caddesi olarak bilinen Mekke ve Ulus caddeleri en ufak yağmurda sele kapılıyor. Çevre yolu kenarında toplayıcı yol hakeza öyle. Yolu olmayan kırsal mahallelerimiz var. Asli işlerden kastımız budur. Alt yapı, üst yapı, kentsel yenileme. Bunları sağlayamazsak makyaja yönelik işler yapmış oluruz. Bizim üstesinden geleceğimiz kısa vadeli bir sorun değil. Bu sorunu, Büyükşehir ile beraber çözeceğiz. Bugün, Büyükşehirle olan koordinasyonumuz, Mustafa Demir Başkanımızla ilişkilerimiz sonucunda Canik'e acil olan bu ihtiyacı yapmasını sağlayacaktır. Büyükşehirle birlikte Canik'in 100 yıllık alt yapısını planlamamız lazım. Belki 5 yıl içerisinde Canik'e fiziki anlamda çok ciddi eserler kazandıramayacağız ama alt yapısını kesinlikle kazandırmış olacağız. Bundan sonraki dönemlerde biz veya bizden sonra gelecek olan kişi tekrar geriye dönüş yapmayacak. Kaldığı yerden üzerine bir şeyler inşa edecektir. İşte bundan sonra saç ekilir, estetik yapılır' şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR ABİLİĞİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÇÖZECEĞİZ

Canik'te kentsel dönüşümün, ruhu olan estetik projelerle yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Sandıkçı, 'Suç oranları da buna bağlı olarak düşecek, madde bağımlılığı gibi sorunlar da buna bağlı olarak azalacak. Biz huzurun ve güvenin temin edildiği bir ilçe oluşturacağız inşallah. Kentsel dönüşümü sağlarken, nesilleri de ihya etmeyi unutmayacağız. Bugün bakıyoruz sosyal donatı alanı olmayan, ruhsuz kocaman binalarla dönüşüm sağlanan yerler var. Bu kötü örnekleri tekrar etmeyeceğiz. Büyükşehir Belediyemizle uyumlu bir şekilde bu sorunu çözeceğiz. Bizim derdimiz üzüm yemek. Bağcıyla işimiz yok. Halkımızı mağdur etmeyen, halkımızın razı olacağı bir dönüşüm projesiyle Büyükşehir Belediyemizin abiliğinde bu sorunu ortadan kaldıracağız' şeklinde konuştu.

MİLLETİMİZ SAMİMİYET ARIYOR

Canik Belediyesinde makam araçlarını yasakladığını ifade eden Başkan Sandıkçı, 'Biz milletimize efendi olmak için değil, hizmetkar olmak için bu makamlara talip olduk. Evvela kendimizden başlamadığımız uygulama sonuca ulaşamayabilir. Şimdi tüm personelimiz bize göre yön alıyor. Bakıyor belediye başkanı tasarruf yapıyor, kılı kırk yararak hesap yapıyor. Bunu görüyor, o da lüzumsuz yanan bir lamba gördüğünde söndürme ihtiyacını hissediyor. Makam araçlarını yasakladık. Çünkü olması gereken buydu. Bizim her yardımcımıza, her müdürümüze makam aracı tahsis etme lüksümüz yok. Kaldı ki bu bizim anlayışımıza da ters. Belediyemizin hizmet araçları var. İhtiyaç halinde hizmet görüyor. Asla bu araçlarda şahsi işler görülmüyor. Ben de temsil ettiğim makam gereği temsil noktasında makam aracımı kullanıyorum. Milletimiz samimiyet arıyor. Tevazu arıyor. Haklı da. Biz bu manada gönül belediyeciliği düsturuyla sadece bu konuda değil her konuda milletimizle aynı dili konuşuyor, aynı gönül ikliminde buluşuyoruz. Çokta güzel karşılıklar alıyoruz. Daha önce de dedim vatandaşımız sizden eminse siz gerçekten şehri eminseniz sorun yok. Vatandaş yastığa başını gece rahat koyuyor. Diyor ki benim başkanım, yetim hakkı yemez de yedirmez de. Bunu sağladıysak ne mutlu bize' ifadelerini kullandı.

GELECEK CANİK İÇİN AYDINLIK

Son olarak Canikli vatandaşlara seslenen Sandıkçı, 'Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Anlayış olarak tamamen hizmete odaklı, şahsi bir istikbal beklemeyen bir yönetim anlayışıyla Canik'e hizmet için buradayız. Zor zamanlardan geçiyor olabiliriz. Ülke olarak bazı ekonomik sorunlarımız var, bunu inkar etmek doğru değil ama bunu hiçbir zaman bahane olarak kabul etmedik, arkasına sığınmadık. Bunu daha çok çalışarak, tasarruf ederek, israf etmeyerek çözeceğiz. Canik halkının bu zamana kadar hak edipte alamadıklarını, bu 5 yıl içerisinde sağlayacağız. Daha insani, medeni, müreffeh bir ilçede yaşamalarını inşallah sağlayacağız. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Gelecek, Canik için aydınlık. Önümüzde 5 yılın sonunda Samsun merkezde örnek gösterilecek ilçelerden bir tanesi olacak. Belki alamadığı hizmetleri bir avantaja da dönüştüreceğiz. Oluşacak yeni Canik, gerçekten örnek bir ilçe olacaktır' şeklinde konuştu.

Erdinç YILDIZ