Ahıska'da yaşayan 1.5 yaşındaki Andrea Bredze ailesi tarafından Medicana International Samsun Hastanesi'ne getirildi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu tarafından Andera bebeğe şekersiz diyabet hastalığı teşhisi kondu ve tedavi edilerek ülkesine sağlıkla dönmesi sağlandı.

ÜÇ GÜNDE SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Toplumda şekersiz diyabet hastalığı olarak bilinen 'diabetes insipidus' tıpkı diyabet hastalığı gibi çok su içme ve çok idrara çıkma şeklinde belirtilere neden olmaktadır. Ancak diyabetten farklı olarak bu hastalarda kan şekeri seviyesi normal değerlerdedir. Bu hastalığın 1955 yılında kesin tedavi edici ilacını bulan Vigneaud, Nobel kimya ödülünü aldı. Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Uzman Dr.Feyzi Gökosmanoğlu, Ahıska'da yaşayan 1.5 yaşındaki Andrea Bredze'nin günde 9 litre su içme şikayeti ile yakınları tarafından endokrinoloji kliniğine getirildiğini anlattı. Dr. Gökosmanoğlu, Andrea'da şekersiz şeker hastalığı tesbit ettiklerini söyledi. Andrea'da tek dozluk 1 ilaçla tanı koyduklarını ve tedavide sadece günlük alınan sıvı miktarı azaltılarak hiçbir ilaç vermeden 3 günde tamamen Andrea'nin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

NASIL ANLAŞILIR NASIL TEDAVİ EDİLİR

Dr. Gökosmanoğlu, bu hastalığın başka hastalıklarla karıştırıldığı ve yanlış tanı ve tedavilere maruz kalınabileceği konusunda uyardı. Andrea'da yanlışlıkla epilepsi hastalığı tanısı konulduğunu, asıl sorunun ilaçlarla birlikte fazla sıvı alımına bağlı tuz düşüklüğünden kaynaklandığını söyledi. "Şekersiz Diyabet Hastalığı nasıl anlaşılıyor, tedavisi nasıldır" sorusunu cevaplayan Dr. Gökosmanoğlu, şekersiz şeker tanısı konması için yetişkinlerde günde en az 3 litreden daha fazla idrar çıkışının mutlaka araştırılması gerektiğini belirterek, "Sağlıklı insanlar günde 1.5- 2 litre, şeker hastaları günde 3-4 litre, şekersiz diyabet hastaları 5-10 litre su içer ve aynı miktarda idrar çıkarırlar. Bu hastalık hipofiz bezinden, böbrekler yada psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Tedavisi, hastalığın tipine göre belirlenir" dedi