Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Atakum'da hizmete giren ve kaçak durumunda olduğu belirlenen Atakum CityMall AVM ile ilgili olarak, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Atakum Belediyesi'ni uyardı.

  UZMANLAR YAPIYOR, 'NAZIM PLAN NEDİR'
  BİLMEYENLER BOZUYOR
Memişoğlu, imar düzenlemeleriyle ilgili iktidarın yeni düzenleme getirdiğini ancak bunun CityMall AVM'yi kapsamadığını belirterek, "Bu düzenleme rutin normal koşullarda yürüyen imar düzenlemelerinde oluşacak rantlardan kamunun da pay almasına yönelik. Aslında doğru bir şey. Kamu 'ben senin arazinle ilgili bir düzenleme yaptığımda eğer bu sana artı bir değer getiriyorsa bundan kamunun da bir pay alması gerekiyor' diyor çünkü bu değeri yaratan kamu. Biz de zaten öteden beri rantı kamu yaratıyor diyoruz. Dolayısıyla rant kamunun eliyle yaratılıyor ama bunu rantçılar istiyor. Bizim hep üzerinde durmak istediğimiz, irdelenmesini istediğimiz konu buydu. Bu noktada kamu yararı içermeyen ve barındırmayan imar düzenlemelerinin her zaman reddedilmesi gerektiğini savunduk. Ama maalesef böyle olmadı. Belediye meclislerimizin halen gündemleri daha büyük çoğunluğu nazım plan değişiklikleri. Bu nazım planları oldukça geniş kapsamlı kurumlar ve kurullar tarafından hazırlanıyor fakat bir kişinin teklifiyle bozuluyor. Tabu bunun zorlaştırılması için bir takım daha çalışmalar var. Eğer böyle bir çalışmayla nazım planların bozulmasını zorlaştıran bir takım tedbirler getirilirse ki yine de zor; normalde baktığınızda ana tema kamu yararı olmalı fakat bakıyorsunuz, hiç kamu yararı içermeyen bir sürü düzenleme nazım plan değişikliği olarak meclislerimizden de geçiyor. Üstelik nazım planının ne demek olduğunu bilmeyen üyelerden oluşmuş meclislerden geçiyor. Bu da normal. Bu noktada kentlerin gelişimi anlamında çok ciddi kayıplarımız var. Kamu arazilerini kaybediyoruz, bunları ranta dönüştürülüyor" diye konuştu.

  İKİ BELEDİYE CİTY MALL'I NASIL KURTARIRIZIN ÇABASINDA
Kamunun yeni düzenlemeyle "Ben senin arsanın olduğu bölgede bir düzenleme yaparsam, bu düzenlemeyle sana artı bir değer kazandırıyorsam, bundan ben de pay alırım" dediğini kaydeden Memişoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Şimdi hemen bunun üzerine görev edinip bunu kullanmaya çalışıyor ilgili kurumlar. Üzerlerine niye vazifeyse bilmiyorum. Bu kuruluşun sahibi var gitsin kendisi bu sorunu çözsün. Fakat onlar zaten bu mevzuyu bırakmışlar ve maalesef bizim Büyükşehir Belediyesi, Atakum Belediyesi bu yapıyı nasıl kurtarırız diye bir çaba içerisindeler. Bu doğru bir davranış değil, burada bir yanlış var. Önce yanlışı bir ortaya koyalım ondan sonra yanlışın cezası neyse onu da ortaya koyalım ve gereğini yapalım. Oradan rant elde edeceğiz diye bir şeyler yapmaya çalışmanın sonu yok. Yarın bir gün başka bir yatırımcı da aynı şeyi yapacak.
Hep bu doğrultuda bir beklenti var. Siz şimdi bu şekilde düzeltmeye çalıştığınız zaman bunun önünü alamayacaksınız. Yarında CityMall olmayacak da Mity Mall olacak, başka bir şey olacak. Bunun önü arkası kesilmeyecek."

  O DÜZENLEME CİTY MALL'I KURTARMAZ
Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu açıklamalarını şöyle tamamladı: "Kaldı ki bunun ötesinde halen daha oradaki kaçak unsurlarla ilgili biz yazılar yazdık belediyeye. Bunlarla ilgili bizim yazımızın üzerine, ilgili muhataplarına o kaçak unsurları giderin diye yazı gönderildi ve belediye süre verdi. O süre de doldu. Belediyenin 60 gün içerisinde bunları yıkması gerekiyordu, 60 gün geçti ne yıkan var, ne ilgilenen. O zaman bu kanunlar, yönetmelikler niye var? Belediyeler işin şu yönünü çok güzel değerlendiriyorlar; imar konusundaki suiistimallerin iki ayağı var. Biri para cezası, diğeri yıkım cezası. Önce usulsüzlükten dolayı para cezası veriliyor ve yıkımına karar veriliyor. Bu yıkımın da bir süreci var. Fakat parayı bir güzel tahsil ediyorlar, onu bırakmıyorlar. Ama yıkımı sonraya bırakıyorlar. Bu doğru bir şey değil. Biz bunları söyleyince belediye başkanlarımız 'Bizden önce yok muydu?' diyor. Vardı, biz yoktu mu diyoruz. Ama siz sizden öncekileri tekrar etmek için gelmediniz ki. Siz dediniz ki bizden önce kentler kötü yönetiliyordu, bize bu yetkiyi verin biz yönetelim dediniz, insanlar da size yetki verdi. Buyurun doğru yapın o zaman. Sizden öncekileri tekrar edecekseniz ne işiniz var, niye buradasınız o zaman? O düzenleme orayı kurtarmaz. O düzenlemeyi kullanmak isteyecekler. O düzenlemeyle oranın ada bazında düzenlemesini yapıp, haklarını yükseltip oraya bir rant sağlamış gibi gözüküp oradaki kaçak 4 bin metrekareyi sanki yasal düzenlemeyle artırmış gibi gözüküp, sonra onu Büyükşehir ve ilgili kurumlar alacak. Ama bu hile olur, Bunun olması mümkün değil. Burası hukuksuz olduğu ispatlanmış bir yer. Siz hukuksuzluğu aklamaya çalıştığınız zaman o zaman karşınıza tekrar hukuk çıkar. Birileri çıkar tekrar hukuk mekanizmasının işlemesini temin eder. Bu yeni yasal düzenleme burası için geçerli değil, boş yere heveslenmesinler."