Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi yönetim kurulu yaptığı açıklamayla, Çarşamba Ovasına kurulacak santralde kamu yararı olmadığını ifade etti. Yapılan açıklamada, "Çarşamba Ovası Tarım Alanıdır, Samsun'a toprağımıza, salgında en değerli varlığımız olan çiftçimize sahip çıkmak hepimizin görevidir. Samsun İli Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesinde Yenilenebilir Enerji Kaynakları destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında üretim yapmak üzere, Oltan ve Köleoğlu Elektirk ve Enerji Üretimi Tic. A.Ş. tarafından; tarım ve orman atığı bitkisel biokütle hammaddelerinin doğrudan yakılması ile elektrik enerjisi üretmek üzere, elektriksel olarak 27 MegaWatt, termik olarak 96 Mega Watt gücünde Biyokütle Enerji Santrali (BES) kurulmaya başlamıştır. Çarşamba Ovası yaşanmakta olan iklim değişiklikleri, artan dünya nüfusuna bağlı olarak gıda üretiminin önem kazandığı düşünüldüğünde verimli toprakları kaliteli ve çeşitli ürün yetiştirme imkanları dikkate alınarak, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Kullanım Kanunu'nun 17. Maddesi gereğince Bakanlar Kurulu tarafından Büyük Ova statüsüne verilerek koruma altına alınmış 8 delta ovasından bir tanesidir" denildi.

  TERMİK SANTRALDİR
Ülke genelinde ovalar yapılaşmaya kapatılırken Çarşamba Ovasına termik santral kurulmasının manidarlığına dikkat çeken EMO Samsun Şubesi Yönetim Kurulu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu statü verilen ovalar yapılaştırmaya kapatılmıştır. Çarşamba Ovası gibi nitelikli alanların korunması ve dokunulmaması gerekmektedir. Biyokütle Enerji Santrali (BES) yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapan bir santral türü olsa da, çalışma özelliği bakımından tarımsal ve orman atıklarını direkt olarak yakarak üretim yapan bir termik santraldir. Bu santral, oluşumu asırlar süren ve dünyada kıt olan verimli ovalardan biri olan bölge için yıkıcı ve geri dönülmez etkileri olacaktır."

  KAMU KAYNAKLARI İSRAF EDİLİYOR
Samsun da kurulu bulunan elektrik üretim tesislerinin kurulu güç itibariyle Türkiye'de yüzde 3,99'luk bir paya sahip olduğunu, bu payla 2019 yılında ülke elektriğin yüzde 2,09'unu ürettiğini ve yüzde 1.32'sini tükettiğini belirten EMO Samsun Şube Yönetim Kurulu açıklamasını şöyle tamamladı: "Yani Samsun ürettiği elektriğin yaklaşık yarısını ülkemizin kullanımına sunmuştur. Samsun Çarşamba BES, YEKDEM kapsamında elektrik üretimi yapacak bir tesis olup 2020 yılında devreye girmesi halinde, on yıl süre ile ürettiği elektriğin tümü için devlet tarafından alım garantisi uygulanacaktır. Biyokütle enerji santralları için elektrik birim fiyatı 13.3 dolar-cent/kWh olarak belirlenmiş olup ortalama elektrik birim fiyatlarının iki katından fazladır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve elektrik enerjisi kurulu altyapısı ile tüketim dengeleri göz önüne alındığında, kamusal kaynakların israfı söz konusu olduğundan Samsun Çarşamba BES kurulumunda kamu yararı yoktur.
Geleceğin en önemli üretim gücü gıda üretimi olacaktır. Çarşamba ovası gibi sayılı verimli tarım alanlarının bulunduğu bir bölgeye tarım dışı faaliyetlerde bulunan tesislerin kurulmaması gerekir.