Samsun Haber: Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, deniz sezonunun açılmasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarına karşı uyarılarda bulunarak, çalışmaları hakkında bilgi verdi. 60 cankurtaranın Samsun sahillerinde yoğun mesai harcadığını söyleyen Zengin, ''Geçen yıl 150'nin üzerinde boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşımızı kurtardık'' diye konuştu.

CANKURTARANLAR GÜMÜŞ SERTİFİKALI

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nin 1 Haziran-30 Eylül arasında sahillerde hizmet vermek amacıyla 60 cankurtaran ile anlaştığını söyleyen Zengin, ''Nisan'dan itibaren denize girilebilen ilçelerimizle birlikte yaptığımız toplantılar neticesinde denize girilebilir alanları tespit ettik. Terme-Miliç, Tekkeköy-Costal, 19 Mayıs, Alaçam-Çakırlar ve Atakum'un tamamındaki sahillerin denize girilebilir olduğunu kararlaştırdık ve buralarda cankurtaran hizmeti vermeye başladık. Sabah 10:00 ile akşam 19:00 arasında cankurtaranlarımız görev yapıyor. En az gümüş cankurtaran sertifikasına sahip arkadaşlarımızı işe alıyoruz. Dalgıçlık sertifikası olan arkadaşlarımızı seçmeye özen gösteriyoruz. Geçtiğimiz yıl 18-19 ölümle sonuçlanan boğulma vakası oldu. Cankurtaranlarımızın olduğu bölgelerde gerçekleşen boğulma vakasında 8 civarında. 150'nin üzerinde boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşımızı kurtardık'' dedi.

SURİYELİLER SÖZ DİNLEMİYOR

Samsun'da her yıl yaklaşık 15 kişinin hayatını kaybettiği boğulma vakası yaşandığını belirten Zengin, boğulma olaylarının büyük kısmını başka şehirlerden haftasonu için gelen vatandaşların oluşturduğunu söyledi. Zengin, ''Şehir dışından da sahillerimize çok yoğun biçimde gelip denize giren vatandaşlar var. Onların da özellikle cankurtaran olan alanlarda denize girmeleri son derece önemli. Dışardan gelecek vatandaşların da cankurtaran hizmeti verilen yerlerde denize girerlerse boğulma vakalarını asgari düzeye indirebiliriz. Bazen ailelerden habersiz çocuklar da denize gelebiliyor. Ailelerin de çocuklara sahip çıkmaları gerekiyor. Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı göçmenlerle ilgili zaman zaman çok sıkıntı yaşıyoruz. Hem iletişimde sıkıntı çekiyoruz hem de bazen söz dinlemiyor. Onların da mutlaka kurallara uyması gerekiyor'' diye konuştu.

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARI TERCİH EDİN

Karadeniz'de özellikle çeken akıntı tehkilesinin çok büyük olduğunu vurgulayan Zengin, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Denizde anlık derinlik değişmeleri yaratıyor ve insanlar tehlike yaşayabiliyor. Samsun'un sahil boyu çok uzun. Geniş bir sahilimiz var, tekinsiz bölgelerde denize girmek son derece tehlikeli. Aynı zamanda da sulama kanalları ve baraj göllerinde suya girilmemesi yönünde uyarılar yapmak gerekiyor. Bu alanlar çok tehlikeli, kesinlikle girilmemeli. Dalgalı, rüzgarlı havalarda denize girilmemesini tavsiye ediyoruz. Samsun'da şu anda 5 mavi bayraklı plajımız var. Vatandaşlarımız bu plajları tercih etmeli.''

Zerrin SOMUNCU, Berk ASKAR