Hisse senetleri bugün en popüler yatırım araçlarından biri haline gelmiştir.

Bir yatırımcı, borsalara arz olan şirketlerin hissesini alarak; o şirkete yatırım yapmış olur ve ortak konumuna gelir. Hisse senedi para kazandırır mı sorusunun cevabı için şuna dikkat etmek gerekir: Bir şirket büyüme potansiyeli gösteriyorsa, kazancı artıyorsa, bu, o şirketin hisselerine de pozitif yansır. Dolayısıyla o şirkete yatırım yapan yatırımcılar da hisse senedinin fiyatının artması suretiyle para kazanır. Burada önemli olan; büyüme performansı yüksek, beklentisi olan, kasasında nakit varlığı bulunan, borçluluğu az ya da sürdürülebilir olan, döviz geliri olan, ihracat yapan, marka değeri yüksek, ulusal ve küresel bilinirliği bulunan, kurumsallaşma sürecini tamamlamış ve temettü dağıtma potansiyeli yüksek şirketleri bulup, bunlara yatırım yapmaktır. Hisse senetlerine fiyatı düşükken yatırım yapmak da, sonradan yaşanacak muhtemel yükseliş fırsatlarını yakalamayı mümkün kılar. Bu da hisse senedine yatırım yapan yatırımcıların para kazanmasını sağlar.

Finansal piyasalarda alım satımı yapılabilen hisse senetleri halka arz edilmişlerdir. Halka arz edilecek hisse senetlerini borsaya kaydetmek gerekmektedir. Böylelikle borsa hisse senedini tanır ve alım satımına olanak sağlar. Halka arz edilmek şirketlerin kendilerine kaynak sağlamasına, gelişim ve büyümesinin desteklenmesine imkan sağlar.

Tabi ki tüm bu hisse senetlerinin de hukuki olarak nitelikleri Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasaları Kanunu çerçevesinde denetlenip incelenmektedir.

Borsada Hisse Senedi Yatırımı Yapmak

Borsanın en temel unsurlarından birisi olan hisse senetleri elektronik ortamda işlem görmektedir. Arz ve talep ilişkisine göre yatırımcılar tarafından aracı kurumlar alım satımı gerçekleşir. Örnek verecek olursak; Yükseleceğini düşündüğünüz X hisse senedini almak istiyorsunuz. İlk olarak aracı kurumunuza hangi seviyede ve hangi koşulda almak istediğinizi belirten emri verirsiniz. Aracı kurumunuz da bu emri borsada bulunan emir havuzuna atar. Sizin gibi bu hisseyi satın almak isteyen diğer yatırımcıların alım emri buradadır. Satış emri veren diğer bir yatırımcı ile sizim alım emri karşılaştığında işleminiz gerçekleşmiş olur. Böylelikle X hissesini almış olursunuz.