Yaz aylarının vazgeçilmez keyiflerinden biri şüphesiz ki mangal. Güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle birlikte piknik alanları, bahçeler ve balkonlar mis gibi mangal kokusuyla doluyor. Bu keyfin baş tacı ise hiç kuşkusuz mangalda pişen köfteler. Ama mangalda köfte yapmak, sanıldığı kadar basit değil. Lezzetli, dağılmayan, dışı güzelce kızarmış ama içi yumuşacık bir mangal köftesi tarifi arıyorsanız, işte detaylar;

Doğru Et Seçimiyle Başlayın

Lezzetli bir mangal köftesinin sırrı, işe doğru kıymayla başlamak. En ideal seçim, orta yağlı ve yaklaşık %20 yağ oranına sahip dana döş kıymadır. Çünkü bu kıyma türü, hem köftenin lezzetini artırır hem de mangalda kurumasını engeller. Çok yağsız kıyma köftenin kuru kalmasına sebep olurken, aşırı yağlı kıyma ise pişirme esnasında köftenin dağılmasına yol açar.

Harcın İçine Ne Konur?

Köfte harcı deyip geçmeyin, içine ne koyduğunuz kadar, nasıl hazırladığınız da çok önemli. Harcınızda mutlaka bayat ekmek içi, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, biraz sarımsak ve sevdiğiniz baharatlar bulunmalı. Özellikle kimyon, karabiber ve tuz köfteye klasik bir tat verirken, dilerseniz farklı aromalar katmak için pul biber ya da kekik de ekleyebilirsiniz.

Köftenin daha yumuşak olması için az miktarda karbonat ya da birkaç kaşık maden suyu da harcın içine katılabilir. Bu küçük dokunuşlar, köftenizin daha kabarık ve sulu olmasını sağlar.

Dinlendirmek Şart!

Hazırladığınız köfte harcını hemen pişirmeyin. Harcınızı güzelce yoğurduktan sonra streç filme sarıp buzdolabında en az 1–2 saat, mümkünse gece boyunca dinlendirin. Bu işlem hem köftenin lezzetinin oturmasını sağlar hem de ızgaraya geldiğinde dağılmadan pişmesine yardımcı olur.

5 Yaşındaki Aslı Gül Felaketi Önledi! Tüm Köyü Yanmakta Kurtardı, Başkan Harekete Geçti
5 Yaşındaki Aslı Gül Felaketi Önledi! Tüm Köyü Yanmakta Kurtardı, Başkan Harekete Geçti
İçeriği Görüntüle

Şekil Vermenin Püf Noktaları

Köfteye şekil verirken ellerinizi hafifçe ıslatmanız, harcın elinize yapışmasını engeller. Köftelerin kalınlığı 1,5 – 2 cm arasında olmalı. Bu sayede içi güzel pişer, dışı ise çıtır çıtır olur. İsterseniz klasik yuvarlak köfteler yapabilir, isterseniz ızgaralık uzun formda, "parmak köfte" şekli verebilirsiniz.

Son Dokunuş Izgarada Pişirme

Köfteleri pişirirken ızgaranın güzelce ısındığından emin olun. Ilık ızgaraya atılan köfteler yapışabilir ve dağılabilir. Her iki yüzünü de orta ateşte, çok sık çevirmeden, güzelce mühürleyerek pişirin. Böylece köftenin suyu içinde kalır, dışı ise harika bir renk alır.