n

n

n

n

n Günümüzde tedarik zorluğu, maliyetler ve yarattığı çevresel etkiler nedeniyle enerji ve enerjinin verimli kullanılmasına yönelik çok sayıda çalışmalar yapılıyor.

n

n

n

n Temel amacın sürdürülebilir yaşam olduğu çalışmaların odağında kendi kendine yetebilmek yatıyor.

n

n

n

n Tasarlanan sistemlerde topraktaki, havadaki ve sudaki enerji potansiyelleri değerlendirilerek sistemin verimliliği artırılıyor, beraberinde karbon salınımı azaltılıyor.

n

n

n

n Ülkemizde az sayıda olsa da güzel örnekler bulunuyor.

n

n

n

n Sucuğu, lokumu, termal turizmi ve mermeri ile adını duyurmuş olan Afyon, bu çalışmalara ülkemizden iyi bir örnek.

n

n

n

n Afyon’da insanlarımız ısınabilmek için bizden daha az ücret ödüyor. Seracılıkla uğraşan vatandaşlarımızın enerji girdi maliyetleri ülke geneline göre daha az; dolayısıyla kâr oranları daha yüksek.

n

n

n

n Potansiyel jeotermal kaynaklarıyla 15 bin konut ve 50 otelini, kurulu bulunan seralarının ısıtmasını gerçekleştiren Afyon’da yıllık enerji tasarrufu 210 milyon dolar civarında. Değerlendirilen enerji kaynağının 300 bin ton kömüre karşılık geldiğini dikkate aldığımızda; çevresel kirliliğe katkısı da kendiliğinden ortaya çıkıyor.

n

n

n

n Elektrik enerjisi üretiminde kömür ve doğalgazın payını azaltmaya başlayan İspanya ise yurtdışından vereceğimiz örneklerden bir tanesi.

n

n

n

n İspanya elektrik dağıtım kuruluşu Red Electrica de Espana tarafından açıklanan bilgilere göre rüzgâr enerjisinden üretilen elektrik, nükleer enerji santrallerinden üretilen elektriği de aştı ve rüzgâr enerjisini ülkenin en fazla elektrik üretiminin sağlandığı kaynak haline getirdi.

n

n

n

n 2013 yılında İspanya’daki elektrik üretim ve iletim faaliyetlerine dair ön rapor niteliğinde olan çalışmadaki verilere göre İspanya 2013’te elektrik üretimini yüzde 42.4 oranında rüzgâr,güneş enerjisi ve hidroelektrik santrallerden sağladı.

n

n

n

n Geçen yıl ülkedeki rüzgâr enerjisi santralleri ile ülkenin toplam elektrik üretiminin yüzde 21.1’i sağlanırken, nükleer enerji santrallerinden üretilen elektriğin payı ise yüzde 21’de kaldı. Bu durum, ülkenin elektrik üretimindeki payını bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artıran rüzgâr enerjisinin 2013’te ülkenin en büyük enerji kaynağı olmasını sağladı.

n

n 31 Aralık 2013 itibari ile İspanya’nın toplam elektrik üretim kapasitesi 102,281 MW seviyesinde iken, ülkedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulu gücü ise 22,746 MW seviyesinde bulunuyor. Ülkenin elektrik üretim kapasitesinde doğalgaz santrallerinin payı yüzde 24.8, kömürün yüzde 10.9, nükleer enerjinin yüzde 7.7, güneş elektriğinin yüzde 4.3 ve hidroelektrik santrallerinin payı ise yüzde 19.4 oranında bulunuyor.

n

n

n

n Sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir kalkınma için yapılan çalışmalar bizlere güzel örnekler oluşturuyor.

n

n

n

n Peki Samsun olarak biz ne yapıyoruz?

n

n

n

n Güneş, rüzgâr, hidrolik ve jeotermal kapasitemizi yeterince değerlendirebiliyor muyuz?

n

n

n

n Enerjiyi verimli kullanabiliyor muyuz?

n

n

n

n Bu süreci doğru okudukça ve soruların karşılığını oluşturdukça sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir kalkınma sürecini konuşabiliriz.

n

n

n

n Sağlıcakla

n

n Kadir GÜRKAN

n