Kurban Bayramı yaklaşırken birçok kişinin aklında aynı soru var, Kurban kesmek kimler için farz ya da vacip? Dini açıdan önemli bir ibadet olan kurban kesimi hem manevi hem de toplumsal anlamda büyük değer taşıyor. Ancak bu ibadetin kimler için zorunlu olduğunu bilmek hem bireysel sorumluluk açısından hem de dini görevlerin doğru şekilde yerine getirilmesi açısından oldukça önemli.

Yeni Hyundai INSTER Türkiye'de! Peki Fiyatları Ne Kadar?
Yeni Hyundai INSTER Türkiye'de! Peki Fiyatları Ne Kadar?
İçeriği Görüntüle

Kurban Kesmenin Dini Yükümlülüğü Nedir?

Kurban ibadeti, Hanefi mezhebine göre vacip olarak kabul edilir. Diğer mezheplerde ise bu ibadet sünneti müekkede yani güçlü bir sünnet olarak değerlendirilir. Yani Hanefi mezhebinde bu ibadeti yerine getirebilecek durumda olan kişiler için kurban kesmek dini bir yükümlülüktür. Diğer mezheplerde ise bu ibadet yapılması sevap olan ama terk edilmesi günah sayılmayan bir uygulamadır.

Kurban Kesmek Kimler İçin Zorunludur?

İslam’a göre kurban kesmenin zorunlu hale gelmesi için kişinin bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şu şekilde özetlenebilir;

  • Kurban ibadeti, sadece Müslümanlar için geçerlidir.
  • Zihinsel engeli olmayan ve ergenlik çağına ulaşmış bireyler bu sorumluluğu taşıyabilir.
  • Yolcu olmayan, yani kendi yerleşim yerinde bulunan kişiler kurban kesmekle yükümlüdür.

Zekat verecek seviyede mala sahip olan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı malı olan herkes kurban kesmekle yükümlüdür. Nisap miktarı, yaklaşık 80 gram altın veya buna denk gelen para ve mal varlığı olarak kabul edilir.

Kadınlar ve Çocuklar Kurban Kesmekle Yükümlü mü?

Yaygın bir yanlış algı da kurban kesmenin sadece erkeklere ait bir ibadet olduğudur. Oysa dinen kadınlar da eğer yukarıda belirtilen şartları taşıyorsa kurban kesmekle yükümlüdür. Çocuklar ise ergenliğe ulaşmadıkları sürece bu ibadetten muaftır. Ancak ebeveynleri dilerse onlar adına da kurban kesebilir.

Kurban Kesemeyen Ne Yapmalı?

Kurban kesmeye gücü yetmeyen kişiler, bu ibadeti yerine getirmek zorunda değildir. Ancak bu kişiler imkân bulduklarında başka hayır işleriyle sevap kazanabilirler. Ayrıca vekâlet yoluyla bağış yaparak kurban kestirmek de mümkündür. Günümüzde birçok yardım kuruluşu, bağışlarla yurt içinde ve yurt dışında kurban kesimi gerçekleştiriyor.