Baca temizliği için vatandaşlara gerekli konularda yardımcı olabileceklerini belirten İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, 'Kış mevsimi geldi. Samsun'un geneline baktığımız zaman yoğunlukla katı yakıt kullanıldığını biliyoruz. Doğalgaz dönüşümü de yaygınlaşıyor. Fakat şehir merkezi de olmak üzere soba kullanımı da yaygın. Dolayısıyla biz bu konuda vatandaşları uyarmak istiyoruz. Baca temizliğini önemsediğimiz için 2015 yılının başından itibaren aldığımız meclis kararı ile firmalara yetki vererek yapıyoruz. Şu anda itfaiyeden yetki almış 4 firma var. Vatandaşlarımız bu firmalarla bizim internet sitesindeki iletişim bilgilerinden irtibata geçip bacalarını temizletmelerini isteriz. Bacalarını temizlettikten sonra da mutlaka o firmalardan temizlendiğine dair bir belge almalarını da öneriyoruz. Firmalardan memnun kalmadıkları takdirde veya baca temizliğindeki herhangi bir sıkıntıdan dolayı bizi arayabilirler. Çünkü firmaların denetimi bize aittir' dedi.

İŞYERLERİNE DİKKAT!

İş yerlerinin baca temizliğine önem göstermesi gerektiğinin altını çizen Zengin, 'İş yerleri, özellikle lokanta tarzı yerlerin bacalarında sık sık aşırı yağlanmadan dolayı tutuşmalar olabiliyor. Baca yangınları yılın her ayında meydana gelebiliyor ama diğer aylarda da birçok iş yerinin bacaları yanarken, kış aylarında da ev bacalarında yangın olduğu görülebiliyor. Dolayısıyla iş yerlerinin bacaları daha sık temizlenmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın ve iş yeri sahiplerimizin baca temizliği konusunda hassasiyet göstermelerini arzu ediyoruz. Bazı evlerde sobalar var. İnsanlarımız bacalarını kontrol ettirip, temizlenmesi gerekiyorsa mutlaka temizlenip sobaların kurulması gerekmektedir' diye konuştu.

YATARKEN SOBA MUTLAKA SÖNDÜRÜLMELİ

Samsun'da sobadan kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleriyle de karşılaştıklarını ifade eden Zengin, 'Sobadaki kömürde tam yanma gerçekleşmezse ve baca iyi çekmiyorsa sobadan pis duman atıyor ve içeriye bir karbonmonoksit sızıntısı veriyor. Dolayısıyla karbonmonoksit zehirli bir gaz olduğu için de evin içerisinde bulunan kişileri de zehirlemektedir. Bu anlamda baca çekişlerinin iyi olması gerekiyor. Evde bulunduğumuz sürece çocuklar yalnız bırakılmaması, sobanın yakınlarında yanıcı malzemelerin bırakılmaması, sobanın bulunduğu yerde yatılacaksa sobanın mutlaka söndürülmesi gerekmektedir. Çünkü ölüm olayları geceleri, sobaların bulunduğu yerde vatandaşların yatması, sobanın yanar vaziyette bırakılmasından meydana geliyor' şeklinde konuştu.