Ben bir şehit ağabeyisiyim .Benim annemde 88 yaşında 32 yıldır büyük bir acıyı kalbinde taşıyan ,acısı hiç eksilmeyen,acısı her gün artan çileli bir şehit annesidir. Şehitlik kavramı basit bir kavram değildir. Hiç bir şehidimizde babasının tarlasını beklerken şehit düşmedi. Bu yüzden şehitlerimiz hepimizin ortak değeridir. Şehitlerimize karşı yapılan hiçbir saygısızlığı içimize sindirmemiz mümkün değildir. Bu vatanın her karış toprağı şehit kanıyla yıkanmış ,al bayrağımız rengini şehitlerimizin kanının renginden almıştır. Biz şehit yakınları biraz duygusal olabiliriz ama şehitlerimize ve yakınlarına yapılan hiçbir saygısızlığı görmezden gelecek kadar geniş mideli ve kör değiliz.

     Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Cuma hutbesinde Camii imamı M.K. ‘nın şehitlerle ilgili bölümü atlaması nedeniyle ,Kulp Kaymakamı Burak Akellerin  cami imamını uyardığı ,imama teki gösterdiği imamın iddiasına göre bu tepkinin şiddete dönüştüğü iddiası birkaç gündür kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.İddia olan olayın kısa özeti ,Kulp ilçe Kaymakamı Burak Akeller  Cuma namazı için gittiği Kuba Camii’nde imam odasında imama tepki göstererek imamı mikrofon sopasıyla darp ettiği yönünde imam M.K.’nın basına yansıyan açıklamaları var. Kulp Kaymakamı Burak Akeller ise darp iddialarını reddederek “ Her hafta okunması gereken hutbede ,bu haftada şehitlerimizle  ilgili olarak dua vardı.Cami imamı bu kısmı okumadı .Bende hutbeden sonra dışarıda kendisine  yüksek sesle  tepki gösterdim. İmam  ’ Bana baskı yapılıyor,o yüzden okumadım’ deyince kızıp ‘Sen devletin imamısın kim baskı yapabilir? dedim. Sonra gidip darp raporu almış.’ kendisini savunuyor.

     Bende şehit yakını kimliğimle olayla ilgili basına yansıyan çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. İddia olunan olayla ilgili Diyarbakır Valiliği tarafından  soruşturma başlatıldı. İmamın darp iddiası soruşturma konusu, soruşturma sonrası ortaya çıkacak sonuç kamuoyu ile paylaşılacak ve akıllardaki sorular kesinlikle aydınlatılacaktır. Ancak bu olaya bir amirin emrindeki bir memuru dövmesi olarak bakmak asla doğru bir bakış olmaz. İddia olan olay ve hepimiz tarafından bilinen gerçek çok net ki,yargısız infaz yapmak istemiyorum net görünen gerçek  imamın Cuma hutbesinden şehitlerimizle ilgili olarak rahmet duasını çıkarıp okumadığıdır. Cami imamının bu yönde bir insiyatif alma ve uygulamaya hakkı var mı? Kesinlikle böyle bir hakkı yok. Cami imamı kafasına göre hutbeye yön veremez.Madem ki devletin imamı ,devletin kendisine verdiği hutbe metnini tam okumalıydı. Cami imamı  ortak değerimiz olan şehitlerimize de canı gönülden rahmet okumalıydı. Yüreklerimiz kuzey Irak’tan peş peşe  gelen Türkiye’yi yasa boğan, evlerimizi şehit evine çeviren  şehit acısı ile yanarken bir cami imamının çıkıp ‘Bana baskı yapılıyor,o yüzden okumadım’ demesi  sonrada basına verdiği beyanatta babam güvenlik korucusu ağabeyim polis diyerek savunmaya geçmesi doğru bir savunma olmamış. Demezler mi madem baban güvenlik korucusu ağabeyin polis baskı altındasın hiç güvenlik korucusu olan babanla ve polis olan ağabeyinle baskı altında olduğun durumu konuşup daha önceden bir tedbir almayı neden denemedin? Bu yaşanan tatsız olaydan sonrada Cuma hutbelerinde şehitlerimizle ilgili metinler gelirse o bölümleri baskı altındayım diyerek çıkarmaya devam edecek misin? diye sorularla karşılaşabilirsin. Şahsen ben bir şehit yakını olarak bu soruları sorarım.

       Madem ki şehitlerimiz bizim için canlarını feda ediyorlar bizlerde onların yanında olmak zorundayız. Aksi takdirde terör örgütünün ekmeğine ballı yağ sürmüş oluruz. Biz şehit yakınlarına göre Kaymakamın tepkisi şehit yakınlarının tepkisidir. Kulp Kaymakamı sesini  vatanımız ve bayrağımız için canını feda eden şehitlerimiz için yükseltmiştir. Yaşananları başka bir boyuta taşımak Kulp Kaymakamı Burak Akelleri sahipsiz bırakmak yanlıştır. Bu hutbede bize göre imam şehitlerimizi yok saymıştır. İmam eğer o camiide görev yapabiliyorsa şehitlerimiz sayesinde görev yaptığını unutmuş görünüyor. Hatalı bir yol izlemiş. Böyle bir unutkanlığı asla kabul etmiyoruz. İmamları bu ülkenin vatandaşları olarak tehdit etmiyoruz ama bizde imamlara uyarı yapıyoruz. Madem baskıya göre hareket ediliyor neden Cuma hutbelerinde Atatürk ve silah arkadaşlarına  rahmet okumuyorlar. Biz biliyoruz ki, kendilerine gönderilen hutbe metninde Atatürk ve silah arkadaşlarının adı geçmiyor. Biz metne bağlıyız diyerek kendilerini savunuyorlar. Ve bir imam çıkıyor hutbedeki şehitlerimizle ilgili rahmet duası bölümünü çıkarıyor. Birileri de tepki gösteren Kaymakamı linç etmeye kalkışıyor. Hiç kimse şunu unutmasın bu coğrafyada hür ve bağımsız yaşıyorsak bu şehitlerimiz sayesindedir. Herkes haddini ve yerini bilmelidir. Sadece şehit yakınları değil, duyarlı tüm vatandaşlarımız bu tepkide Kulp Kaymakamı Burak Akellerin yanındadır. Bunu biliyor ve görüyoruz. Kimse şehitlerimizi yok sayamaz. Çünkü kimse boşuna şehit olmuyor.

              AYHAN HAMLI SAMSUN