At sırtında sokak sokak dolaşıp kumaş satan Hacı Abdülhamit'in en büyük oğlu Halis, 1938 yılında Diyarbakır Lice'de doğar.

Diyarbakır'da manifaturacılıkla başlayan ticari hayatları İstanbul Sultanhamam'da ve Adana'da devam eder.Daha sonra inşaat malzemeleri satışından kağıt üretimine, demir dökümden seramik üretimine, oto yedek parça imalatından ampul üretimine, hava taşımacılığından ilaç üretimine, sigortacılık faaliyetlerinden bankacılık sektörüne birçok yatırıma imza atılır.

Sonuçta Toprak Holding oluşur.

Ekonomi kulislerinde grubun yatırım stratejisinin "Eczacıbaşı'nın var olduğu her alana girmek" olduğu dile getirilir. Bunun sebebinin ise 1983 yılına kadar Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Turgut Özal'ın "Halis kır şu tekelleri" demesi olduğu söylenirdi.

Sakıp Sabancı'nın tarifiyle ayakkabısının arkasına basan, aynı paltoyu iki, üç yıl giyen, kravat takmayan Halis Toprak, Eskişehir'de kurulu bulunan demir döküm fabrikasıyla ilgili yaptığı açıklamada 'Hammaddenin kilosunu 2 Mark'a satıyoruz, işlenmişini yaparsak iki katı fiyata satarız. Neden başkası kazansın?' diyerek 2000 yılında Mercedes ve General Motor ile motor bloku ve parçaları üretimi konusunda görüşmelerinin devam ettiğini açıklamıştı.

Daha sonra bankasının yaşadığı öz kaynak sıkıntısı akabinde Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun el koyma işlemiyle hepimizin bildiği süreç başladı. Oysa Bozüyük'ten geçerken Toprak Holding'e ait fabrikalar yol boyu bizi selamlar, bacalarından duman tüterdi. Bilirdik ki orada üretim var , emek var.


Kendisiyle hiç tanışmadım, hiçbir ortak faaliyette bulunmadım. Ancak bu Halis Toprak'ın ülkemizin üreten yüzlerinden biri olduğu gerçeğini değiştiremezdi.

Yazımın konusunu düşünürken öğrendim: Halis Toprak Fransa'nın Nice kentinde hayata veda etmişti. Allah rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin.

Yapılan işlerden, mevcut paylaşım sistemlerinden bihaber, sadece ve sadece insanlarla uğraşmayı seven/sevdirilen, emeksiz yemeğin peşinde koşanların çoğunlukta olduğu ülkemde, başarılı girişimciler kolay kolay yetişmiyor değerli okurlar.

Ülkemizi seven, gelişimine katkı koymaya çalışan, katma değer yaratmayı hedeflemiş girişimcilere günümüzde her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

Sağlıcakla