MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak, ekonomideki son gelişmeleri ve AK Partili belediye başkanlarının istifalarını değerlendirdi.

ESNEME OLMAMALI

Usta, AK Partili belediye başkanlarının istifalarına ilişkin, "Bu istifalar parti içi mesele gibi görünse de tüm toplumu ilgilendiriyor ve gerekçeleri açıklanmalı. Bu durumun FETÖ ile mücadele kapsamında yapıldığını düşünüyoruz. Eğer bu belediye başkanlarının FETÖ ile bir ilişkileri varsa, bu durumdan istifa ederek kurtulmaları söz konusu olamaz. Bunların hemen yargılanması lazım, aksi halde toplumda infial uyandırır. Biz FETÖ konusunda hassasiyeti olan bir partiyiz. Hiçbir şekilde esneme olamaması lazım. Bu örgüt Türkiye'nin başına gelen en büyük beladır. Bu mücadele yapılırken, hep adaletli olunması gerektiğini söylüyoruz" dedi.

KAFA KARIŞIKLIĞI OLDU

MTV'ye yılbaşı itibariyle yapılması planlanan yüzde 40'lık zammı da eleştiren Usta, "Bu konuda ciddi anlamda kafa karışıklığı yaşanıyor. Bakanlar farklı açıklamalar yaptı. İlk olarak bu zammın eski araçlar için olmadığı söylendi ancak şimdi bunun aksi ifade ediliyor. Şu anki mevcut tasarıda 2018'den önce alınmış araçlarda da MTV yüzde 40 artıyor. Yeni araçlar için sisteme silindir hacmi değeri de ekleniyor. O değer baktığımda yeni araçlarda artış yüzde 40 ile 68 arasında değişiyor. Bu kadar yüksek zam oranı enflasyon beklentilerini bozar. Yüzde 10-12 enflasyonun olduğu bir ortamda hiçbir şeye yüzde 68 zam yapılamaz. Yeni vergi koymak yerine harcamalarımızı disipline ederek, bütçemizdeki bu yükselen açığı azaltmamız lazım. 2017'de bütçe dengelerinde ciddi bozulma var" diye konuştu.

ÖNERGE SUNACAĞIZ

Yüzde 40'lık zammın açıklanmasının ardından kamuyounda oluşan tepki nedeniyle geri adım atıldığını dile getiren Usta, "Burada olması gereken artış yüzde 25 de olmamalı. Normal mevzuatta, değerleme oranında Motorlu Taşıtlar Vergisi her yıl artar. Önümüzdeki yıl için de yüzde 15 civarında bir artışın olması bekleniyordu. Bunun böyle yapılmasının en doğru yol olduğunu düşünüyorum. Plan Bütçe Komisyonu'na, zammın yüzde 15'le sınırlı kalması için önerge vermeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Pirsu DÜZGÜN