2019 Yerel seçimlerin sonuçları alınmadan( ki, tam bir rezalet) MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, geçmişte AK Parti'nin, 'Yerel Yönetimler Reformu' adı altında getirmek istediği federasyonu çağrıştıran bir teklif geldi: 'İl belediyeleri seçimle, diğerleri de atama ile gelsin.' Şeklinde teklif.

Bahçeli'nin bu teklifi, gündeme yönelik bir saptırma değilse bunun iki açıdan sakıncalı olabileceğini düşünüyoruz:

Birincisi; demokrasinin zaafa uğramasıdır.

Nasıl mı?

Demokrasinin belli çerçevede kabul edilebilirliğinin en önemli niteliklerinden birisi şüphesiz onun seçim ilkesidir.

Seçimin yaygınlığı ve tabana indirgenliği oranında yönetimde despotluk azalır ve vatandaşın denetim gücü güçlenir. Bu nedenledir ki, seçimlerin tabana yaygınlığı oranında demokrasinin olacağına inanıyoruz. Oldu olacak, muhtarlar da tayinle gelsinler…

Beş yılda bir defa da olsa seçim yapmak, yerel ve merkezi yönetimleri hareketlendirerek yerel sorunlara çözüm önerileri üretilmesine yardımcı olur.. Bugünkü sistem tabana inmeye çalışmasına rağmen vatandaş dayatmalardan kurtulamamaktadır. Bir de İl Belediye Başkanlığının dışında seçim olmadığını kabul edersek durumun ne olacağını düşünelim?

İkinci sakıncası ise; Türkiye'nin etnik ve kültürel yapısının federasyonu çağrıştıracak bir yapıya sahip olmamasıdır:

Diyarbakır'ın seçim sonrasında tüm ilçe belediyelerinin tayinle yapıldığını düşünelim.

Dış kışkırtmaların oyunlarına gelebilecek bir Belediye Başkanı'nın tayin edeceği ilçe Belediye Başkanları yol mu yapar, yoksa hendek mi kazar?

Buna benzer bir çalışma AK PARTİ tarafından da yapılmıştır. Türkiye'nin yapısı buna müsait olmadığı için vaz geçilmiştir.

Şimdilerde Bahçeli, geçmişte AK PARTİ'nin yapmadığını yada yapamadığını AK PARTİ ile mi yada MHP tek başına mı yapmak istemektedir?

Atalarımız, 'İti öldürürler, sahibine sürüttürürler' demişlerdir. Bu da öyle mi oluyor acaba?

Batılıların, 'Müslüman'ı Müslüman'a, solcuyu da solcuya kırdırma' adetleri meşhurdur.

Şimdi de ülkeyi gelecekte bölmesine katkı sağlayacak bu cehennem çiçeklerini milliyetçi partiye mi diktirmeye çalışmaktadırlar? Sayın Bahçeli bir kez daha düşünebilir mi acaba?

Selam ve sevgi ile…

[email protected]