Bağış yapmak isteyenlerin değerlendirebileceği seçeneklerden biri de gayrimenkul bağışıdır. Tapuda bağış olarak da bilinen bu seçenek, bir taşınmazın vakfa veya ilgili kişilere bağışlanmasını ifade eder. Tapuda bağış kapsamında başvurulan yöntemlerden biri ise vasiyetname veya miras yoluyla bağıştır.

Mirasta Bağış Nedir?

Resmi vasiyetname ile yapılan mirasta bağış, çeşitli STK’ların yer verdiği bağış yöntemlerinden biridir. Mirasını bağışlamak isteyen kişinin mal varlığı üzerinden ilgili kuruma bağış yapılabilir. Vasiyetname yoluyla bağışın kabul olması için bağış yapacak kişinin isteğinin belgelenmesi gerekir. Bunun için mutlaka ilgili STK’nın miras bağışı şartlarına göz atmalı ve resmi vasiyet hazırlama prosedürünün yerine getirilmesi lazımdır.

Abaya Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Abaya Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İçeriği Görüntüle

Mirasta Bağışı Kimler Yapabilir?

Tapuda bağış yönteminde olduğu gibi miras yoluyla bağışta da resmi prosedüre uygunluk şarttır. Bu kapsamda bağış yapacak kişide aranan şartlar şöyledir:

●      Vasiyetname tanzim edilirken "Akli Melekeleri Yerindedir" raporu,

●      Sağlık raporu ile vasiyetname tarihinin aynı gün olması,

●      Rapor hazırlanırken en az iki tanığın bulunması,

●      Vasiyetnamenin noter eşliğinde düzenlenmesi.

Mirasta bağış yapmak isteyen kişi, el yazısıyla veya bizzat noterde resmi olarak vasiyetnameyi hazırlayıp notere teslim edebilir. Bağışın geçerli olması için notere teslim edilmesi şarttır.

Iki Ev Maketi

Miras Bağışı Nasıl Yapılmalı?

Mirasta bağışın geçerlilik kazanması, bağışçının vefat etmesine bağlıdır. Kişinin vefatından sonra geçerli olan miras bağışı; taşınır-taşınmaz, banka hesabı, değerli bir evrak- eşya gibi malları kapsar. Vasiyetname ile bağış, bağışçının tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almasını gerektirir. Kanun gereğince “akli melekeleri yerindedir” ibaresinin yer aldığı bir rapor ile birlikte vasiyet tarihinin de aynı gün olduğu bir vasiyetname şarttır. Bu belgeler tamamlandıktan sonra muhakkak noter huzurunda vasiyetnamenin düzenlenmesi gerekir.

Mirasçının vefat etmesi durumunda bağış yaptığı STK, mirasa konu olan mal üzerinde hak sahibi olur. Tapulu mal, değerli belge, eşya veya banka hesabı, STK’nın gider kalemlerinden biri olarak değerlendirilir. Aynı zamanda STK’nın yardım planı dahilinde ihtiyaç sahiplerine ulaşacak proje ve destekler de bağışçının miras gelirlerinden karşılanabilir.

Miras Bağışına İtiraz Yapılabilir Mi?

Bağışçının birinci dereceki akrabaları, resmi vasiyetnameye rağmen itiraz etme hakkına sahiptirler. Eş, çocuk ya da anne-babadan biri, Medeni Kanunda belirtilen saklı payları kadar mirasın bir kısmından faydalanabilirler. Bağışçının yakın akrabası dışında kalan ikinci derece akrabaları ise itiraz etseler dahi kanun gereğince mirastan pay alamazlar.

Mirasta Bağış Nereye Yapılabilir?

Mirasta bağış yapmak isteyen kişi, Türkiye’nin köklü ve güvenilir STK’larını tercih edebilir. Vasiyet yolu ile bağış seçeneğine sahip STK’lar arasında; TEGV, Mehmetçik Vakfı, Darüşşafaka Cemiyeti, LÖSEV gibi güvenilir kurumlar bulunur. Bu kurumlar ilgili bağış sayfası üzerinden vasiyetname ile bağışın nasıl yapılması gerektiğine dair bilgiler paylaşmaktadırlar.

Ayrıca miras yoluyla da yapılabilen gayrimenkul bağışını kabul eden STK’lar mevcuttur. Mirasta bağış yapacak kişi, ilgili STK ile iletişime geçerek resmi prosedüre uygun şekilde işlemleri gerçekleştirebilir.