Kış Sofralarına Yeni Numara: Lahana Sarması Turşusu Hem Sarma Hem Turşu Bir Arada
Kış Sofralarına Yeni Numara: Lahana Sarması Turşusu Hem Sarma Hem Turşu Bir Arada
İçeriği Görüntüle

İskenderun usulü nohut tava bir kere yedin mi vazgeçilmiyor!

Hatay mutfağı zaten ayrı bir dünya. Ama İskenderun usulü nohut tava başka. Baharatı bol, yapımı kolay, lezzeti tokat gibi. Hem tek başına öğün olur hem meze gibi sofraya renk katar. Hele yanına bir de taze sıkılmış limonla buz gibi ayran denk gelirse... Efsane olur.

Sade ama lezzetli

Malzeme listesi çok kısa. Öyle raflara bakıp "şu eksik" diye dert etme. Elindekilerle hazırlanıyor. İki su bardağı haşlanmış nohut, biraz maydanoz, kimyon, pul biber, sumak, zeytinyağı, limon ve tuz. Hepsi bu.

Yapılışı çocuk oyuncağı

Haşlanmış nohut bir kaba alınır. Üstüne ince kıyılmış maydanoz eklenir. Kimyon, pul biber, sumak gibi baharatlar serpiştirilir. Zeytinyağı gezdirilir, limon sıkılır. Hepsini güzelce karıştır. İster ılık, ister soğuk ye. Yanına da lavaş açarsın, oh mis.

Sokakta yedin diye evde yapamazsın sanma

Hatay’da, özellikle İskenderun’da sokak köşelerinde bu tava el arabalarında satılır. Genelde öğlen saatlerinde çıkarlar. Ama aynı lezzeti evde de yakalarsın. Sırrı baharatı bol koymakta. Sumaksız yapma, çünkü o ekşiliği vermezsen tadı eksik kalır. Pul biberi bol seviyorsan abartabilirsin. Kimse karışmaz.