Kanada ve Türkiye, silah ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardı. İki ülke arasındaki bu anlaşma, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinin hemen ardından gerçekleşti.

Asfdsdf

Ankara ve Ottava yönetimleri, özellikle insansız hava araçlarının (İHA) kullanımına ilişkin daha fazla şeffaflık sağlanması şartıyla, Kanada'dan Türkiye'ye İHA parçalarının ihracatının yeniden başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlamasının ardından planlanıyor.

İki kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili nihai belgeleri ABD'ye göndermesi bekleniyor ve bu durum, Kanada'nın silah ihracatındaki kısıtlamaları derhal kaldırmasına olanak tanıyacak. Görüşmelerin aylar süren bir sürecin ardından, tarafların ocak ayı başlarında anlaşmaya vardığı belirtiliyor. İkinci bir kaynak, planın İsveç'in NATO onayını tamamladıktan sonra yürürlüğe gireceği konusunda anlaşıldığını belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı şu ana kadar konuya ilişkin bir açıklama yapmazken, Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod, ihracat kontrollerinin hala devam ettiğini ancak Türkiye ile sorunun çözümüne yönelik adımlar atılmasının amaçlandığını ifade etti. Kanada, Türkiye'de üretilen İHA'ların 2020'de Dağlık Karabağ'da Azerbaycan güçleri tarafından kullanılmasıyla ilgili endişeler nedeniyle İHA parçalarının ihracatını askıya almıştı.

Öte yandan, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Protokole göre, NATO Genel Sekreteri protokole taraf ülkeler adına NATO'ya katılım daveti yapacak.