Samsun bu hafta kültür sanat takvimine iki yeni güzel sayfa daha eklendi. İlki hafta başında 23-25 Mayıs tarihleri arasında Canik Kültür Merkezi'nde Canik Belediyemiz ve Samsunlu Sanatçılar Derneği (SASAD) ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı (ki, projeyi başından sonuna dek takip eden bizzat Sn. Bakanımız Akif Çağatay KILIÇ olmuştur ) işbirliğinde '1.Uluslararası Türk Sanat Müziği Amatör Korolar Festivali' gerçekleşmiştir.

Diğeri ise hafta ortasında çok büyük bir katılımla 25-27 Mayıs tarihleri arsında Samsun Büyükşehir Belediyemiz ev sahipliğinde OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı halen aynı fakültede öğretim üyesi olan Prof. Dr. Metin EKER ve fakültenin kıymetli öğretim üyelerinin katkılarıyla Atakum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen, '1. Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu' olmuştur.

1.Uluslararası Türk Sanat Müziği Amatör Korolar Festivaline Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye'den 14 ilin koroları katıldı. Festival Samsuna eskiden beri var olan ama artık çok dillendirilmeyen 'Sanat Müziği Şehri Samsun' imajını yeniden kazandırmada oldukça önemliydi. Neticede Erol SAYAN gibi dev bir isim, Kutlu PAYASLI gibi Türk Sanat Müziği'nin yaşayan önde gelen ustaları onur konuklarıydı. Üstelik ülke dışından ve içinden hatırı sayılır bir teveccüh gösterilmişti festivale. Başta festivali şehrimize kazandıran Samsunlu Sanatçılar Derneği Başkanı Ömer UMUTLU nezdinde Samsunlu Sanatçılar Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerine, bu projenin mimarları ve organizasyonun başından sonuna en çok emek vereni Hicran TEMUR ve Çağlayan İNAN'a, ev sahipliğini üstlenen belediyesinin her türlü imkanını seferber eden Canik Belediye Başkanımız Sn. Osman GENÇ'e, projeye sahip çıkan her platformda yalnız bırakmayan ilgi ve desteğini esirgemeden projeyi Samsun'a kazandıran Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Akif Çağatay KILIÇ'a teşekkür ederiz.

  1. Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu ise alanında bir ilkti. Türkiye'de ilk defa bu başlık altında tamamıyla kent estetiğinin konuşulduğu bir sempozyumdu. Büyükşehir Belediyemizin konu üzerindeki hassasiyeti öncelere dayanır. Hatta son birkaç yıldır çeşitli platformlarda konu gündeme getirilmiş en son geçen yıl 'Kent Estetiği' konusunda geniş katılımlı bir çalıştay düzenlemişlerdi. Büyükşehir Belediyemizin bu anlamda en büyük destekçisi şüphesiz Prof. Dr. Metin EKER olmuştur. Gerek dekanlığı döneminde gerekse dekanlık sonrasında adeta Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bu konuda kentin ve kentlinin bilinci yaptı. Büyük bir özveriyle kıymetli akademisyenlerle şehir adına umudumuz oldular. Teşekkür ederiz.

Elbette bu tür çalışmaların her zaman olduğu gibi sessiz isimsiz kahramanları olur. Bu anlamda bu tür çalışmalara her zaman destek olmuş, Samsun'a farkındalık oluşturacak her bir projede var olmayı ilke edinmiş Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sn. Necmi ÇAMAŞ nezdinde bütün çalışanlarına emek verilerine teşekkür ederiz.

Şehrin başta tabela kirliği-cephe düzenleme olmak üzere estetik değerlere kavuşmasında öncü olan Samsun Büyükşehir Belediyemiz Genel Sekreteri Sn. Coşkun ÖNCEL ve yardımcılarına teşekkür ederiz.

Ve elbette Samsun'a kazandırdığı yeni ve öncü hizmetleriyle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Yusuf Ziya YILMAZ'a teşekkür ederiz.

Özellikle kültür sanat kurumlarının desteğinin gözle görünür, dişe dokunur olması gerektiğini belirtmeleri önemliydi. Bizler de görülen olumsuzlukları sadece eleştirmemiş, yapılan her bir iyi projeye desteklerimizi bildirmiş ancak sesimizi fazla duyuramamış da olabiliriz. Gerek köşe yazılarımız gerekse platform ve derneklerimizin internet sayfalarında bunları görmek mümkündür. Hiçbir talebimiz bu kente ve Sn. Başkanımıza olan iyi niyetimizin ötesine geçemedi geçemezdi de. Buna ne haddimiz ne de hakkımız vardı. Ne ki, STK ile iletişimde bir eksikliğin olduğu da muhakkaktır. Özellikle sanat kurumlarının kendilerini sahipsiz hissettiği noktada kendilerine ulaşmada, sorun çözmede sıkıntı çektiklerinin de bilinmesini arzu ederiz.

Birbirimizden ne kadar farklı düşünürsek düşünelim icraatları Samsun'a değer kazanmanın ötesine geçmeyen gerek Samsun Kültür Sanat Platformunu oluşturan 24 Vakıf ve Dernek, gerekse amatör koro ve topluluklar bu şehre katkı vermek için vardırlar. Onlarla yapılacak her bir işbirliği Samsun demektir. Ancak Sn. Başkanın sitemindeki haklılığı da önemsemek gerekir. Özellikle çevre vb. iyileştirmelerde kültür ve sanat kurumlarının iyileştirme kimden gelirse gelsin seslerini gür ve desteklerini görünür bir şekilde sunmaları da oldukça kıymetlidir. Gerek limanın ıslahında gerek park ve alan çalışmalarında verilen sessiz desteğin bundan sonrası için sesli olması oldukça gerekli görülmelidir. Siyaset kurumunun kendi içinde oluşturduğu politik davranışlar, kültür sanat kurumlarının davranışları ötesindedir. Bunun tekrar ve yeniden belirginleştirilmesi Samsun için önceliklidir. Samsun'a kazandırılacak değer, önemli ve önceliklidir. İyiye olan desteğin sessiz, kötüye olan ilginin sesli olması sadece kaybettirir. Samsuna kazandıran değer katan herkese ve her kuruma gönülden teşekkürler .

Güzel günlere uyanın

Sağlıcakla kalın efendim.