Ege’de Tsunami Riski Devam Ediyor
Sözbilir, Ege Denizi'nde son haftalarda sismik hareketlilikte bir azalma gözlense de uzmanların dikkatli olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ege Bölgesi, uzun zamandır deprem ve tsunami riski altında. Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki olası bir güçlü depremin deniz tabanındaki kaymalara yol açarak tsunami riskini artırabileceğini söyledi. “Bu süreçte, tsunamiyle karşılaşmamak için en az yarım saatimiz olacak. Önemli olan bu süreyi doğru değerlendirmek ve uygun önlemleri almak” dedi.
Volkanik Patlama Uyarısı: İzmir İçin Yeni Tehdit
Sözbilir ayrıca, İzmir’in doğal afet risklerinin yalnızca deprem ve tsunami ile sınırlı kalmadığını belirtti. Ege Bölgesi’ndeki volkanik aktivitelerin de bir tehdit unsuru oluşturduğuna dikkat çeken Sözbilir, “Son dönemde volkanik patlama ihtimali gündeme gelmeye başladı. İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı’na volkanik patlama tehlikesinin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Santorini Adası’ndaki Volkanik Tehlike
Sözbilir, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğin, özellikle Santorini Adası’nın kuzeyinde yoğunlaştığını belirtti. Bu bölgede çok sayıda aktif volkan bulunduğuna değinen uzman, geçmişteki büyük patlamaların ardından deprem ve tsunami olaylarının yaşandığını ifade etti. Santorini’de milattan önce 1600 yılında gerçekleşen patlamanın 6 büyüklüğünde bir deprem oluşturduğunun tahmin edildiğini hatırlatan Sözbilir, böyle bir patlamanın atmosferi kirleterek çevresel sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
Tsunamiye Karşı Ne Yapmalı?
Prof. Dr. Sözbilir, bir tsunami durumunda ne yapılması gerektiği konusunda da önemli bilgiler verdi. Kıyı bölgelerinin tsunamiye karşı savunmasız olduğunu belirten Sözbilir, “Tsunami ile karşılaşırsak, kıyıdan karaya, deniz seviyesinden yukarıya doğru gitmeliyiz. Bilgi ve hazırlık bu durumda hayati önem taşır” diye konuştu.
Ege’deki sismik ve volkanik risklerin arttığı bu dönemde, uzmanlar, halkı bu tür doğal afetlere karşı bilinçlendirmek ve hazırlıklı olmak konusunda uyarıyor.