Emekli maaşınızı yükseltmek için bu yöntemleri uygulayabilirsiniz! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMA YÖNTEMLERİ

Sigortalı vatandaşlar emekli olacakları zaman nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğini merakla araştırıyor. Güncel olarak emeklilik sisteminde 9 Eylül 1999 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arası dönemler değerlendiriliyor. Emekli maaşları aylık bağlama oranı ile çarpma yapıldıktan sonra hesaplanıyor. 1999 senesine kadar emekli olunan tarihte bağlama oranı 25 sene sigortalılık süresi 9 bin gün olanlar için yüzde 76 olarak, 1999 ile 2008 tarihleri arasında emekli olanlar için 25 seneye yüzde 65 uygulanıyor. Ekim 2008 tarihinden sonra ise 25 sene sigorta süresi için yüze 50 bağlama oranı hesaplanıyor. Aylık bağlama oranları belirlendikten sonra güncelleme katsayıları da dahil edilerek hesaplama yapılıyor. 

Önceki senenin enflasyon oranı ve büyüme oranının yüzde 30’u hesaplanarak hesaplanıyor. Her sene oranlar güncellendiği için her sene emekli maaşları da değişkenlik gösteriyor. Emekli maaşı prim ödemeleriyle de değişkenlik gösteriyor. Maaşı yüksek olan kişilerin maaşları düşük gösterilirse emekli maaşları ve kıdem tazminatları olumsuz etkileniyor. Emekli maaşının yükselmesinin brüt maaşın asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenlenmesi öneriliyor. Ancak Bağ Kurlu olan ve prim ödemelerini kendisi yapan vatandaşlar eğer tavan ücretten ödeme yaparlarsa emekli maaşları daha yüksek oluyor. İki farklı yerde sigortalı olan vatandaşların da emekli maaşları yüksek olabiliyor.

Ocakta Emekli Maaşı Zamları: En Düşük Maaş Ne Kadar Yükselecek? Ocakta Emekli Maaşı Zamları: En Düşük Maaş Ne Kadar Yükselecek?

Hem Bağ Kurlu hem SSK’lı olan vatandaşların iki farklı yerden prime esas kazançları artmış oluyor. Prim günleri ayda 30 gün olarak tamamlanırsa emekli maaşı da büyük oranda etkileniyor. Son 3.5 sene SSK’lı olunması da emekli maaşının yüksek olmasını sağlıyor. Eş ve çocuk gibi bakmakla yükümlü olunan kişiler de eksiksiz şekilde bildirilirse emekli maaşı daha yüksek olur.