Biz şehit yakınları aslında şehitlerimiz ve şehitliklerimiz için çok şey istemiyoruz. İstiyoruz ki Türkiye'nin her yerinde şehitliklerimiz ,şehitlerimize yakışır halde olsun. Şehitliklerimizi cennet bahçesine dönüştürmek tüm kurum ve kuruluşların asli görevi olsun.Sadece özel günlerde değil ,her zaman şehitliklerimizin ve şehit mezarlarının bakımı ve takibi en iyi şekilde  yapılsın. Başta İstanbul  ve  Ankara'daki  şehitliklerimizle birlikte  bazı şehitliklerimizde  bu bakımı ve temizliği  her zaman diliminde görüyoruz. Çeşitli nedenlerle bazı şehitliklerimizde ise zamanında yapılmayan ya da yapılamayan veya atlanan bazı hizmetler şehitliklerimizde hoş olmayan görüntülere neden oluyor. Bu durum başkalarını ne kadar rahatsız eder bilmiyorum ama biz şehit yakınlarını üzen ve rahatsız eden bir durum oluşturuyor .Bunu gündeme taşıdığımızda ise birilerinin harekete geçtiğini bizim gördüğümüz eksiklikleri tamamladığını düşünüyorum. Keşke biz hatırlatıp, talep etmeden şehitliğimizin bu eksiklerini tamamlasalardı  çok daha güzel ve anlamlı olurdu.

    12 Ocak 2022 tarihli köşe yazımın başlığı " Samsun'da Asri Mezarlık Şehitliği Neden Çiçeksiz Bırakıldı?" idi. O köşe yazımda özetle  şu ifadelere yer vermiştim : "Asri Mezarlık Şehitliğindeki şehit mezarlarına henüz hiçbir mevsim çiçeğinin dikilmemiş olması son derece üzüntü veren ve can sıkan bir durumdur. Ne acıdır ki, şehitlerimiz başımızın tacıdır, onlar için ne yapsak azdır diyenler Samsun Asri Mezarlığındaki şehit mezarlarını garip bırakmışlardır. Kanunla şehit mezarlarının bakımı temizliği ve takibi ile ilgili görevler hangi kuruma verilmişse, bunu zamanında yapmak zorunda değil midir ? Bunu biz şehit yakınları bilmiyoruz. Bildiğimiz ve gördüğümüz bir gerçek var ki, Samsun Asri Mezarlık şehitliğine sahip çıkması gerekenler Samsun Asri Mezarlıkla ilgili sorumluluklarını sadece özel günlere yani Şehitleri Anma Günlerine bağlı kalarak yapıyorlar." yazımın eksiği vardı fazlası yoktu. Yetkilileri yazım mı harekete geçirdi, başka bir neden mi bilmiyorum. Ama her yıl 20 Ocak'ta   Samsunspor kulübü tarafından   Samsun Asri Mezarlığında Futbol Şehitlerimizi  anma töreni düzenleniyor. Bu törene Samsun protokolüde tam kadro katılıyor. Bu törende Samsunspor'un 20 Ocak 1989 tarihinde deplasman yolunda  geçirdiği trafik kazasında kaybettiği hocası ve  futbolcuları anılıyor .Bu yılda aynı tören 20 Ocak 2022 günü dualarla Samsun'da  Asri mezarlıkta  yapıldı. Asri mezarlık şehitliğinin de çiçeklerle bu anma töreninden iki gün önce mevsim çiçekleriyle  donatılması ,şehit mezarlarının bahçıvanlık bakımının yapılması bir tesadüf mü bilmiyorum. Hatta 20 Ocak öncesi Asri mezarlıkta genel anlamdı protokolün gezeceği yerlerde o kadar güzel temizlik ve bakım yapıldı ki, istenince yapılıyormuş demek zorunda kaldım. Her ne sebeple olursa olsun, gecikmeyle de olsa şehit mezarlarına nihayet mevsim çiçeklerini diktiren yetkililere, Samsun Büyükşehir Belediyemize bir şehit yakını olarak içtenlikle teşekkür ediyorum. Şimdi herkese soruyorum şehitlerinin mezarları çiçekleri kurumuş  haliyle mi ,yoksa şehitlerinin mezarları mevsim çiçekleriyle rengarenk olmuş haliyle mi Samsun Asri Mezarlık şehitliği şehitlerimize daha çok yakışıyor. Bunun takdirini şehit nedir, gazi nedir bilen ,duyarlı , vefalı ve sorumluluklarını unutmayan  adil vicdanlara bırakıyorum.

   

        İnsanlar kendi evlerinin ,bahçelerinin bakımını ve tadilatını yaptırırken iç mimardan hizmet alırken Şehitlerimizin kabirlerinin bulunduğu şehitliklerimizde yapılan her türlü çalışmada o işin ehliyetli mühendislerinden hizmet alarak o hizmetleri yerine getirmek bu işlerle görevlendirilmiş kurumlar için maddi anlamda bir yük olarak görülemez. Şehitliklerimizdeki mevsim çiçeklerinin zamanında dikiminin  zamanında yapılmasını da gelecek zamanlarda yapılacak  yeni bir peyzaj çalışması dahilinde  öneriyorum. Umuyorum ki şehitlerimiz için ne yapsak azdır diyenler, bunu içtenlikle söyleyip içtenlikle de gerçek hayatta her daim göstersinler istiyoruz .