Türkiye'nin yerli kuş türleri arasında bulunan saz horozunun Mersin Göksu Deltası'ndan sonraki en büyük popülasyonu, Kızılırmak Deltasında bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi'nin yaptığı sayım sonucunda, deltada bin 500 birey olduğu belirlendi.

ÇALIŞMALARA DESTEK
Dünyada nesli tükenme tehdidi altında bulunan saz horozunun popülasyonunun artırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi de çalışmalara destek veriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zennube Albayrak, mavi tüyleri ve kırmızı gagasıyla saz horozunun oldukça güzel bir görünüşe sahip olduğunu söyledi. Deltadaki 362 kuş türünden bazılarının nesli tükenmek üzere olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Kızılırmak Deltası, göçmen kuşların en önemli göç yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle yüz binlerce kuş burada belli dönemlerde gelip kışlamaktadır" dedi.

AMAÇ; DAHA ÇOK ZİYARETÇİ
Saz horozunun popülasyonunun artması için çalışma yaptıklarını dile getiren Albayrak, "Kızılırmak Deltası'nı yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için kentin giriş çıkışlarına bilboardlar yerleştirdik. Bilbordlara da bölgenin yerli türü olan saz horozunun resimlerini koyduk. Bu sayede hem insanların saz horozuna sahip çıkmasını hem de turizm anlamında deltanın daha çok ziyaretçi çekmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.