Samsun Haber: Kent merkezinde yer alan Gazi Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğduğu önemli bir yer. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı ve önemli kararlar verdiği tarihi bir mekan. Müze hakkında konuşan Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, yaklaşık bir hafta o zaman Mıntıka Palas Oteli olan Gazi Müzesi'nde kaldığını söyledi. Gazi Müzesi'nin, Türkiye için önemli bir yer olduğunu dile getiren Kubalı, herkesin müzeyi ziyaret etmesi gerektiğini belirtti. 1 Ocak-30 Nisan 2017 itibariyle 13 bin 856 kişinin müzeyi ziyaret ettiğini vurgulayan Kubalı, bu sayının yaz ayında iki kat arttığını aktardı.

194 ESER SERGİLENİYOR

Gazi Müzesi'nin Türkiye ve Samsun için çok önemli olduğunu ifade eden Kubalı, 'Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiğinde o zaman Mıntıka Palas olan Gazi Müzesi'nde bir hafta kalmıştır. 25 Mayıs 1919'da ise Havza'ya hareket etmiştir. Bu anlamda Mıntıka Palas Oteli, cumhuriyet Türkiye'sinin temellerin atıldığı önemli bir yer. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli binalarından biri. Atatürk, Mıntıka Palas Oteli'nde tarihi kararlarını vermiştir. Şimdi burası bir müze, Atatürk'e ait özel eşyalar, giysiler ve önemli eserler sergileniyor, yaşanmışlığı burada hissedebiliyorsunuz. Müzede 194 eser var ama bu eserlerin hepsi Atatürk'e ait değil. Etnografik eserler de var, halkın sonradan müzeye bağışladığı eserleri de burada görmek mümkün' ifadelerini kullandı.

MÜZE GİRİŞLERİ ÜCRETSİZ

Müzenin sabah saat 08.00 ile akşam 19.00'a kadar tüm hafta boyu açık olduğunu vurgulayan Kubalı, müze girişlerinin ücretsiz olduğuna dikkat çekerek, tüm vatandaşları müzeye davet etti. Kubalı, 'Müze tamamen ücretsiz, bazı vatandaşlar müzenin ücretli olduğunu düşünüyor. Paralı olduğunu düşünerek, içeri girmeyenler oluyor. Müzenin ziyaretçi noktasında da önemli bir ivmesi var. Bu sene 1 Ocak-30 Nisan 2017 itibariyle 13 bin 856 kişi müzeyi ziyaret etti, bu oran geçen sene yine aynı tarihlerde 11 bin 496'ydı. Yani yükselen bir profilimiz var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Yaz sezonuyla birlikle bu sayı iki kat artacak. Yaz sezonuyla aylık 30 bin kişi müzeye geliyor. Samsun'da bulunan bütün okullar da öğrencilerini, müzeye getiriyor' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL