Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, olağanüstü bir şekilde toplandı. Temmuz Ayı 16. Birleşimin 1. ve 2. oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında, komisyon toplantısı ise Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan meclis binasında toplanan mecliste tek gündem maddesi görüşüldü ve oybirliği ile kabul edildi. Çarşamba atık su projesi için 16 milyon 670 bin 590 lira avroluk bedelinin yüzde 77,06'sı Avrupa Birliği fonundan, yüzde 9,18'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarından ve yüzde 13,76'sı ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. 16 milyon avroluk proje için belediyenin kasasından 2 milyon 294 bin 630 avro çıkmış olacak.

KOMİSYONA SEVK EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısının birinci oturumunda konuşan Başkan Demir, 'Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardım aracı programı kapsamında belediyemizin son kullanıcısı olduğu Çarşamba Atıksu projesinin finansmanını görüşmek için olağanüstü gündem maddesiyle toplandık. Proje için IPA hibe kredi çekti. Projenin bir kısmı bakanlık ve Avrupa Birliği tarafından hibe olarak karşılanacak. Geri kalan kısmın ise belediyemizce karşılanması lazım. Bu karşılamayı sağlarsak bu krediyi kullanabiliyoruz' dedi. Konuşmanın ardından plan, bütçe komisyonu ve çevre ve sağlık komisyonuna sevk edildi. Komisyonda ilgili maddenin görüşülmesi için 5 dakikalık ara verildi.

KOMİSYONA BASIN ALINMADI

Meclise 5 dakika ara verilmesinden sonra plan, bütçe komisyonu ve çevre ve sağlık komisyonları üyeleri, toplantı salonuna geçti. Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk Başkanlığında gerçekleşen komisyon toplantısına, basın mensupları alınmadı. Kapılar, basın mensuplarının suratına kapatıldı. Yaklaşık 5 dakika sonra komisyon üyeleri toplantıyı bitirerek, meclis toplantısına geri döndü. İlgili madde komisyonda, oy birliği ile kabul edildi.

14 MİLYON AVRO HİBE

İkinci oturumda ise ilgili madde oybirliği ile kabul edildi. Projenin Avrupa Birliği katılım öncesi yardım aracı kapsamında gerçekleşecek bir proje olduğunu belirten Başkan Demir, 'Proje maliyetinin bütçesi 16 milyon 670 bin 590 lira avro. Proje bedelinin 14 milyon 375 bin 960 lira avro hibe olarak gerçekleşecek. Kredinin yüzde 77,06'sı Avrupa Birliği fonundan, yüzde 9,18'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarından ve yüzde 13,76'sı ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Projenin bitiminden sonraki işletmesi de tamamen belediyemize ait olacak. Çok önemli bir kredi miktarı ve çok önemli bir proje söz konusudur. Bu projeyi çok seri bir şekilde hayata geçireceğiz. Çarşamba'ya yaklaşık 150 milyon liraya yakın yatırımın önünü açmış oluyoruz. Gelişen, büyüyen Çarşamba'mıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

2008'DEN BERİ BEKLİYORUZ

Maddenin kabulünden sonra söz alan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ise, "Çarşamba'nın 2008 yılından beri beklediği bir projeydi. Allah'a şükür size, bize ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2019-2024 yılları arasında görev yapacak meclis üyelerine nasip oldu. İnşallah bağlantılarıyla beraber Çarşamba'nın hizmetine sunmuş oluruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Erdinç YILDIZ