Samsun ekonomisini geliştirmek amacıyla Samsun Valiliği'nce düzenlenen İl Ekonomi Toplantısı'nın ikincisi Samsun Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında SASKİ toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Samsun Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, Samsun'un 2016 ve 2017'nin haziran ayı vergi istatiskleriyle ilgili sunum gerçekleştirdi.

KAMU YATIRIMI İÇİN VERGİ ÖNEMLİ

Türkiye'nin kalkınma alanında hızlı bir gelişim gösterdiği dönemde, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütümesi için gerekli finansman kaynağının yaratılmasında vergi gelirleri büyük önem arz ettiğini söyleyen Yumbul, ''Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, toplumsal refahın arttırılması amacıyla adalet, tarafsızlık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda verginin önemi tüm kesimlere benimsetilerek halkımızı vergi konusunda bilinçlendirmek kayıtlı ekonomiyi teşvik etmek ve vergi gelirlerimizi arttırmak temel amacımız'' diye konuştu.

MÜKELLEF DE TAHSİLAT DA ARTTI

Samsun'da bulunan vergi mükelleflerinin sayıları hakkında da bilgi veren Yumbul, ''Gerçek usülde gelir vergisi mükellefi 2016 yılında 25 bin 796, gayrımenkul sermaye iradı mükellefi 18 bin 769, kurumlar vergisi mükellefi 6 bin 60, basit usülde gelir vergisi mükellefi 16 bin 803 toplamda da 67 bin 428 mükellefimiz bulunuyor. Yıllar itibariyle de mükellef sayımızda 2015-2016 yılları arasında yüzde 3'lük bir artış bulunuyor. 2017 yılı haziran ayı itibariyle de 69 bin 462 mükellefe ulaştık. Burada da yüzde 3'lük bir artış var. Bu da ekonomi canlılığının devam ettiğinin göstergesi. Tahsilat durumuna bakıldığında 2017 haziran ayı sonu itibariyle tahakkukumuzda 1 milyar 281 milyon, tahsilatımız da 1 milyar 92 milyon olarak gerçekleşti. 2016 yılındaysa tahakkuk miktarımız 1 milyar 88 milyon, tahsilatımız da 898 milyondu. Buna göre, şu anda tahakkukta yüzde 17, tahsilatta da yüzde 21'lik bir artış yaşadık. Enflasyon oranına göre de tahakkukun tahsilattan 2 kattan daha fazla olduğunu gösteriyor. Tahsilat oranlarımız da yüzde 85, hemen hemen Türkiye geneline yakın bir durumdayız'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU