SAMSUN

Samsun’da 2026 Şap Aşılaması Başladı: Büyükbaş Sevklerinde Yeni Dönem

Samsun’da 2026 yılı için hazırlanan şap aşılaması takvimi 1 Aralık itibarıyla devreye girdi.

Abone Ol

Samsun’da 2026 yılı için hazırlanan şap aşılaması takvimi 1 Aralık itibarıyla devreye girdi. Kentteki tüm çift tırnaklı hayvanları yakından ilgilendiren bu süreç, hem yetiştiricilerin ekonomik kaybını önlemeyi hem de bölgedeki hayvan sağlığını korumayı amaçlıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, programla ilgili yaptığı açıklamada, üreticilerin mağduriyet yaşamaması için aşılarını geciktirmeden yaptırmaları gerektiğini özellikle vurguladı.

Bu yıl uygulanacak takvim üç farklı döneme yayılıyor. İlk aşama 1 Aralık 2025 tarihinde başlayıp 31 Ocak 2026’da sona erecek. İlerleyen dönemlerin ise yine il müdürlüğü tarafından planlanarak yetiştiricilere duyurulacağı bildirildi.

Şap Hastalığına Karşı SAT 1 Aşısı Artık Zorunlu

Kemal Yılmaz, şap hastalığının sadece yerel değil uluslararası ölçekte de hayvancılığı etkileyen, oldukça bulaşıcı bir viral hastalık olduğunun altını çizdi. Hastalık; sığır, koyun, keçi, manda, domuz ve yabani çift tırnaklı birçok hayvanda görülüyor ve kısa sürede geniş alanlara yayılabiliyor. Bu nedenle aşılama, hastalıkla mücadelede en etkili yöntemlerden biri kabul ediliyor.

2025 yılı içinde 19 Haziran’dan itibaren SAT 1 tipi şap virüsüne karşı aşılama çalışmalarına başlanmış ve yıl sonuna kadar toplam 349 bin 131 büyükbaş hayvan korunmuştu. Yeni dönemle birlikte iller arası hayvan sevklerinde SAT 1 serotipli aşının yapılmış olması zorunlu hale getirildi. İki aylıktan küçük buzağılar bu zorunluluktan muaf tutulurken, diğer tüm büyükbaş hayvanlar için son 6 ay içinde aşı yapılmış olması şart koşuldu. Ayrıca aşıdan sonra en az 21 gün geçmiş olması gerekiyor.

Aşısız Hayvanlara Sevk Belgesi Verilmeyecek

Yeni düzenleme kapsamında SAT 1 aşısı olmayan hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek. Bu durum hem sevk işlemlerini durduracak hem de yetiştiricilerin ticari faaliyetlerini doğrudan etkileyecek. Müdür Yılmaz, bu nedenle üreticilerin aşı konusunda hassas davranması gerektiğini vurguladı.

Aşı yaptırmayanlara uygulanacak idari para cezaları da açıklandı. 5996 sayılı Kanun gereğince 2025 yılı için belirlenen ceza tutarı 105 bin 274 TL olarak duyuruldu. Yetkililer, bu yaptırımın tamamen hayvan sağlığını korumaya yönelik olduğunu belirtiyor.

Aşılama İlçe Müdürlükleri Tarafından Yürütülecek

Aşılama çalışmalarının Samsun’un tüm ilçelerinde Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından koordine edileceği bildirildi. Üreticilerin hem aşılama programı hakkında bilgi almak hem de SAT 1 tipi şap aşısını zamanında yaptırmak için il ve ilçe müdürlükleriyle iletişimde olmaları öneriliyor.

Yetkililer, bölgede şap hastalığıyla etkin mücadele için üreticilerin göstereceği ilginin büyük önem taşıdığını belirterek, erken davranan yetiştiricilerin hem sevk işlemlerinde sorun yaşamayacağını hem de hayvanlarını güvence altına alacağını ifade ediyor.

Sağlık Haber, sağlık ve yaşam hakkında güncel haberler yayınlayan bir haber sitesidir. Sitede, hastalıklar, tedaviler, beslenme, diyet, egzersiz ve diğer sağlık konuları hakkında haberler yer almaktadır. Sağlık Haber, sağlık ve yaşamla ilgili haberleri takip etmek isteyenler için bir kaynaktır. Sağlık, bir kişinin fiziksel, mental ve sosyal olarak iyi olma halidir. Sağlık, insanların yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı bir yaşam sürmek için, sağlıklı bir beslenme düzeni, düzenli egzersiz ve stresten uzak durmak önemlidir...bu katagorideki yazılar sağlık tavsiyesi değidlir. doktrounuza başvurun.. Bu içerik, ticari İŞ BİRLİĞİ veya REKLAM içerebilir