Santorini Adası, 26 Ocak'tan bu yana süren deprem fırtınasında büyük bir sarsıntı dalgası yaşamaya devam ediyor. Son olarak Pazartesi akşamı 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, bu sarsıntı Atina'da da hissedildi. Depremin derinliği 17 kilometre olarak kaydedildi. AFAD’ın tespitlerine göre, Pazartesi günü TSİ 23:16’da ve Salı günü TSİ 01:37’de iki ayrı 5 büyüklüğünde sarsıntı daha yaşandı.
Olası tsunami riski ve acil durumlar için Bodrum’a mobil siren sistemi kuruldu. Santorini ve çevresindeki üç ada büyük oranda boşalmış durumda, ve 26 Ocak’tan bu yana 11 binden fazla kişi bölgeden ayrıldı. Atina Üniversitesi Sismoloji Laboratuvarı, 12 bin 800'den fazla deprem kaydettiklerini bildirdi. Uzmanlar, bölgedeki büyük bir deprem olasılığının hâlâ mevcut olduğunu belirtiyor.
Santorini'deki sarsıntıların büyüklüğü ve sıklığı, bazı bölgelerde küçük çapta heyelanlara yol açtı. Yunanistan polisi, adanın bazı bölgelerini turistlere ve sivillere kapattı. Ayrıca, Santorini’de en az 3 Mart’a kadar olağanüstü hal durumu devam edecek. Yapılan incelemelerde, adadaki binalarda herhangi bir hasar tespit edilmedi.
Yunanistan’ın kamu yayıncısı ERT'ye konuşan sismolog Kostas Papazachos, Şubat ayı boyunca depremlerin devam edebileceğini, ancak birkaç hafta içinde durumun yatışmasını umduğunu belirtti. Papazachos, büyük bir depremin artçıları olmadan bu denli sık ve büyük sarsıntılar olmasının uzmanlar açısından şaşırtıcı olduğunu ifade etti. Santorini'nin bulunduğu bölge, "Güney Ege Volkanik Yayı" olarak bilinen tektonik açıdan hareketli bir alanda yer alıyor ve burada son büyük deprem 1950'lerde gerçekleşti.
Yunan yetkilileri, yaşanan depremlerin volkanik aktiviteyle değil, tektonik levha hareketleriyle ilişkili olduğunu vurguluyor.