Sıfır Araçlara Zamlar Vatandaşı İkinci Ele Yöneltti

2. El Araç Fiyatları

Son bir kaç ayda sıfır otomobillere gelen zamlar ve biten kampanyalar, vatandaşı ikinci el otomobile yöneltmiş durumda. Sıfır araç fiyatlarındaki artışlar, ortalama 80-100 bin liraya kadar çıkarken, bu durum sıfır otomobile olan ilgiyi düşürdü. Nisan ayında sıfır otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre %20,61 oranında azalarak 61 bin 448 adede geriledi.

Yaz Ayları ve Bayram Yaklaşıyor: Fiyatlar Artıyor

Yaz aylarının gelmesi ve yaklaşan Kurban Bayramı da otomobil alımlarını olumlu etkiledi. Bu durum piyasada bir canlanmaya neden olurken, fiyatlarda da bir nebze olsun artış yaşandı. Son iki ayda ikinci el otomobillere ortalama %5-8 arasında zam geldi. Sektör temsilcileri, satışların artmasıyla birlikte fiyatların yıl sonuna kadar düzenli olarak artmaya devam edeceğini öngörüyor.

Sıfırı Pahalı Bulanlar İkinci Ele Yöneldi

Sektör temsilcileri, sıfırı pahalı bulan vatandaşların ikinci el otomobil alımına yöneldiğini belirtiyor. Normalde 8-10 yaş arası araçların en hızlı satılan modeller olduğunu ifade eden temsilciler, son dönemde 1-3 yaş arasındaki genç modellere ilginin arttığını söylüyor. Tüketicilerin sıfır almak yerine daha az kilometrede ve sıfıra yakın modellere yöneldiği görülüyor. Örneğin, 1,2 milyon TL olan bir sıfır otomobilin 2 yaşında 30 bin kilometredeki ikinci el versiyonunun fiyatı 800 bin lira civarında. Bu da ikinci ele olan talebi artırıyor. Özellikle dizel sedan otomobillerin hızlı gittiği ve satışlarda Alman markaların ön sırada yer aldığı belirtiliyor.

Aracınızı Satarken Dikkatli Olun!

Aracını satmak isteyen vatandaşlara da uyarılarda bulunan sektör temsilcileri, 2023 yılının son çeyreğinin piyasa açısından en kötü dönem olduğunu ve galerilerin ayda sadece 2 araba sattığını hatırlatıyor. Yılbaşı itibarıyla piyasada bir canlanma olduğunu ve şu an piyasanın tamamen açıldığını belirten temsilciler, araç sahiplerine fiyat belirlerken iyi araştırma yapmalarını ve galerilere satmadan önce birçok yerden fiyat almalarını tavsiye ediyor. Ayrıca, ekspertiz yaptırırken de dikkatli olunması gerektiğini ve galerinin yönlendirdiği bir usta veya ekspertiz yerine kendi güvendikleri yerlere araçlarını göstermeleri gerektiğini vurguluyorlar.

Uzman Tavsiyeleri:

  • Düzgün bir ikinci el otomobilin fiyatı 800 bin liradan başlıyor. Bu nedenle yatırım yaparken dikkatli olunmalı.
  • Galerinin yönlendirdiği bir usta veya ekspertiz yerine kendi güvendiğiniz yerlere araçlarınızı gösterin.
  • Aracınızı satmadan önce birçok yerden fiyat alın ve ucuza kaptırmayın.
  • Ekspertiz yaptırırken dikkatli olun ve galerinin yönlendirdiği bir firmayı tercih etmeyin.

Sıfır araç fiyatlarındaki artışlar ve biten kampanyalar, ikinci el otomobil piyasında bir canlılık yarattı. Yaz aylarının gelmesi ve bayramın yaklaşması da bu canlılığı artıran unsurlar arasında yer alıyor. İkinci el otomobil almayı düşünenler için bu dönemde dikkatli araştırma yapmak ve ekspertiz yaptırmak önemli.