Saadet Partisi İlkadım İlçe Başkanı Ali Okutan, başkanlık sistemiyle ilgili verilecek kararın aceleye getirilmeye çalışıldığını belirterek, ''Toplumun bütün taraflarınca üniversitelerde, medyada ve sokakta yeterince tartışılarak barışcıl bir ortamda referanduma gidilmesi gerek'' ifadelerini kullandı.

HERKESİN KATKISINI İSTESİNLER
Başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiye gündeminde olmaması gerektiğini ifade eden Okutan, ''Başkanlıktan korktuğumuz veya ürktüğümüz yok. Bu sistem önerisini ilk getiren milli görüş hareketiydi. Ama gelişen zaman içerisinde üzerinde çok durulmadı. Bugün konuşulan başkanlık sistemi konusunda bazı endişelerimiz var. İçeriği noktasında açık durulmuyor. Özellikle parlamento dışında olan partilere görüş sorulmuyor. Milletin de vatandaşın da bu konuda endişeleri var. Başkanlıkta içeriğin ne olacağı, adalet mekanizması, parlamentonun durumu noktalarında görüşler ortaya konmuyor. Biz de köklü bir siyasi partiyiz, düzene alternatifiz iktidar partisi bizden faydalanabilir. Özellikle de CHP'yi de dışlamamak şartıyla parlamento içi ve dışı bütün partilerin destek verip içeriğini doldurarak milli iradenin tecelli edeceği bir başkanlık sistemi ve Anayası'nın bir an evvel Türk milletinin hizmetine sunulması taraftarıyız. Açık ve samimi olsunlar, herkesin katkısını istesinler'' diye konuştu.

HÜKÜMET ACELECİ DAVRANIYOR
15 Temmuz sürecinden sonra hükümetin aceleci davrandığını söyleyen Okutan, ''Referanduma barışcıl ve iyi bir ortamda tartışıldıktan sonra gidilmesi gerekli. Vatandaşın başkanlığı nelerin içerdiğini bilmesi lazım. Bu aslında rejim değişikliğiyle eşdeğer, çok tartışılması gerekli. Yüzde 15 barajla ve hileli bir seçim sistemiyle oluşmuş bir parlamentonun milli iradeyi temsil ettiğini düşünmüyorum. Adil bir seçim sistemiyle oluşacak bir parlamantoyla bu gibi köklü değişikliklerin yapılması gerekli. Bu süreçte CHP'nin alternatif sistem geliştirmesi ve halka sunması gerek. CHP'nin meydanlara inmesi yanlış anlaşılabilir. Kamplaşmalara yol açabilir. Başkanlık çok aceleye getirilmemeli, geniş platformlarda hatta üniversitelerde, medyada millet önünde tartışılması ve bütün partilerin alternatif başkanlık sistemleri noktasında çalışmalar yapması dolayısıyla bir üst kurulun kurulmasıyla bütün siyasi partilerin var olacağı bir yapıya bürünmeli'' dedi.

Zerrin SOMUNCU