BOMBA AÇIKLAMALAR

Yılport Samsunspor Basın Sözcüsü Suat Çakır, Haberaks TV'nin sevilen spor programı 'futbol55'e konuk olurken, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalar yaptı. Takımın son durumundan, Sakaryaspor maçına, 19 Mayıs Stadyumu'nda alınan üst düzey güvenlik önlemlerinden, yönetim olarak yapılanlara kadar birçok konuda konuşan Çakır, sezon sonunda şampiyon olacaklarını da söyledi. Selçuk Kaya, Murat Sandıkçı ve seyircilerden gelen soruları cevaplayan Çakır, statta alınan üst düzey güvenlik önlemleriyle ilgili, "Taraftarı geçtim başkanımız bizler bile stada girerken sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunları ikinci yarı öncesi çözeceğiz" diye konuştu.

NASİP BÖYLEYMİŞ

Suat Çakır, programda şunları kaydetti: "Geçen yıl kayyum olarak göreve geldiğimizde kamp yapmamış ilk maça kadar doğru dürüst idman yapmamış bir takım bulduk. Şu anda kamp için hangi yere gidelim diye düşünürken geçen yıl kampa bile gidemedik. Sayın Valimiz Osman Kaymak'ın çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalıştık. Kamp yapılmadı, futbolcu hazır değildi. Yine de 5-6 hafta direndik. Haftada 3 maç oynadığımız bir dönem oldu. Orada tökezledik ve toparlayamadık. Kayyuma kalmanın dezavantajları da var. Olan penaltın ve golün verilmiyor, haksızlıklar arttıkça artıyor. Bunlar küme düşmemize neden oldu. Kayyumdaki aslan gibi 7 arkadaşımızla görevimizi yaptık ama olmadı. Valilikten para gelecek, işadamı Galip Öztürk'ten prim gelecek de pra dağıtacağız diye bekledik. Geçen yıl biz göreve geldikten sonra oyunculara 150 bin TL para verebildik ama onlardan para talebi de alamadık. Hepsi ahlaklı futbolculardı. Nasip böyleymiş. Belki de böylesi daha iyi oldu. Sayın başkanımız İsmail Uyanık ve Yüksel Yıldırım geldi, kulübü aldı. Şimdi her şey tozpembe."

1993'DEN BU YANA

"Bu sezon başı göreve geldiğimizde şehirde hava değişti. Şirketleşme sürecinde başkan 2 günlük anket yaptı, 18 bin mesaj atıldı. Şehir bir heyecan içinde. Samsunspor, Samsun için çok büyük bir marka. Bunu herkes kabul ediyor. Bundan sonra da çok daha güzel günler Samsunluları bekliyor. İnternet üzerinden online satış, web sitesi ve web tv konusunda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Tabiki bu çalışmalar İstanbul'da anlaştığımız profesyonel bir şirket üzerinden yapılıyor. Her şey düşünülerek adımlar atılıyor. Basit bir şey değil, Samsunspor'a yakışan bir şey yapmak istiyoruz. Çok kısa bir zamanda bunlar hizmete sunulacak. İsmail Uyanık başkanla 1993 yılından bu yana çalışıyorum. Onun her döneminde vardım. Çok zeki, akıllı, çalışkan ve ufku çok açık bir lider. Çok şey öğrendim ondan. İş ve spor hayatında çok öğretici bir insan. Geri döndü, bizimde ufkumuz açıldı. Neşemiz yerine geldi. Onun fikirleri, düşünceleri ve öngörüleri çok farklı, çok ileri. Yeniden döndüğü için çok memnunuz. Onun önderliğinde camiayı ayağa kaldırıyoruz."

12 SAHALIK TESİS

"Yönetim olarak altyapıya büyük önem vereceğiz. Bu işin kalbi artık altyapı. Geçtiğimiz günlerde Belçika'nın Genk ekibinden yetkililer geldi. Neden Genk diye sorarsanız, son yıllarda altyapıdan 350 Milyon Dolar'lık oyuncu satışı gerçekleştirmişler. Karadeniz'in doğasında futbol da var. Altyapıda özellikle tesisleşme konusunda eksiklerimiz var. İki bakanımız döneminde Samsun'a çok ciddi spor yatırımları yapıldı, onlara teşekkür ederiz ancak futbol tesisi konusunda yatırım azdı. Şimdi o sayıyı da yukarıya çekmeliyiz. Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir yer üzerinde duruyoruz. O yere belki de 11-12 çim saha yapılabilir. Amatör kulüplerin de kullanabileceği bir tesis düşünülüyor. O tesis bittiğinde altyapının can damarı oluşacak. Yönetim olarak A Takım için de bir tesis düşünüyorduk ancak önceliği altyapı tesisine verdik. Yine altyapıdaki antrenörle konusunda da önemli isimleri kadroya dahil ettik. Bir yandan da kulübün kurumsallaşması adına ciddi adımlar atılıyor. Futbol takımımız iyi gidiyor. Şu ada kulübümüz tamamen profesyonel ekipler tarafından, oluruyla yönetiliyor."

SAKARYA MAÇI ZOR

"Futbol takımına gelecek olursak 16 maçta, 11 galibiyetimiz var. 3 beraberlik ve 2 yenilgi de elde etti. 2 yenilgi de içerideydi ve kontra ataklardan yediğimiz gollerle kaybettiğimiz maçlardı. Takımımız oturdukça, oyuncular birbirini tanıdıkça, iyi futbol oynamaya başladık. Kötü oynadığımız maçlar oldu bunu inkar edemeyiz ama son haftalarda takımımız iyice oturdu ve iyi oyun oynuyor. Artık futbol oynamayı isteyen, ayağa top yapan, her maç en az topun yüzde 60'ının Samsunspor'da kaldığı maçlar oynanıyor. Bu haftaki rakibimiz Sakaryaspor. Sakarya şehir olarak, camia olarak, tesisleşmesi olarak üst liglere yakışan bir takım. Onların da kadroları iyi. Büyük bir çıkış yakaladılar. 12 maç 11 galibiyet ve 1 beraberlik aldılar. Son dakikalarda attıkları goller fazla ve bu da maçı kolay kolay bırakmadıkları anlamına geliyor. Ben iyi oynayıp, iyi mücadele edeceğimize ve galip geleceğime inanıyorum. Bu konuda hocamıza ve oyuncularımıza güveniyoruz."

STATTA SIKINTI ÇOK

"Stat konusunda sıkıntı çok. Bunları görüyoruz. Devre arasında almayı düşündük ama eksik çok. Led reklam panoları ikinci devreye gelecek. Stadın su akarı yok koltukları yıkasan su akmıyor. Eksikleri var. Aylık ciddi bir gideri var. Bu giderin altından nasıl kalkabiliriz onun çalışmaları yapılıyor. Tabiki bu altyapıyı profesyonel şirketimiz yürütüyor. Statla ilgili en bilgili kişiler gelip, inceleyip rapor hazırlıyor ve çalışma yapılıyor. Çalışmalar da sürüyor. Restorantlar, alışveriş merkezi gibi düşünceler var. Stadın masrafını çıkarmak için, orada bu tarz ekstra işler yapmalıyız. Ben 20 yıldır stadın oradayım. Stadın karşısında fabrikam var. Stat yapılırken de söyledim, yeri yanlış diye. Haftanın bir kaç günü orada nefes bile alamıyoruz. Bakırın iki bacasından havaya çıkan dumanlar her şeyi gösteriyor zaten. UEFA oraya maç oynama izni nasıl verecek, bunları bilemiyoruz. Bana göre stadın yeri çok yanlış. Keşke ski stadın olduğu yere 25-27 bin kişilik stat yapılsaydı. Ancak sonuçta stadımız bu ve buradan nasıl daha iyi faydalanırız onun çalışmasını yapmalıyız. Stadın koltuklarının temizliği için her maç 20 bin TL veriyoruz. Tüm koltuklar tek tek siliniyor. Yönetim olarak her koltuğa bez koyalım, taraftar silsin diye bile düşündük."

CÜZDANIN İÇİ ARANIYOR

"Sezon başından bu yana, son haftalarda iyice artan şekilde statta güvenlik hassasiyeti var. Biz dahil herkes sıkıntı yaşıyor. Biz de anlam veremiyoruz. Cüzdanın içi niye aranır? İki üç defa güvenlik kontrolü niye yapılır? 8 deplasmana gittik en fazla 1 arama gördük. Stadımıza zaten rakip taraftar da gelmiyor. Örneğin Manisa maçında 2 tane taraftarı gelmiş, üst düzey güvenlik önlemleri alınıyor. Ne gerek var. Taraftarın cebindeki bozuk para niye alınıyor? Cüzdanı açılarak bozuk paralar niye alınır ? O paralar nereye veriliyor? 17-18 bin kişi geliyor maça herkesten bozuk para 1 TL alsan 17-18 bin lira eder. Kibar amcamız bile şikayetçi, polis kendisine 'beğenmiyorsan git evinde izle' demiş. Bu tavır niye? Sakarya'da biletler satışa sunuldu. Görüyoruz bilette TC yazmıyor. Bizde niye yazıyor. Bu bir tek Samsun'da var. Geçen maç Havza Fen Lisesi'nden 150 öğrenci geldi, misafir ettik. Okul müdürleri her şey için teşekkür ederiz ama çok sıkıntılar yaşadık dedi. 13 yaşındaki çocukları içeri almak için mücadele verdik dedi. Fen Lisesi'nden üstün zekalı çocuklarımız maça girmek için çaba sarf etmiş. Arama arma bunaldık dedi. Stattaki Samsunspor yazısının önünde fotoğraf çektiremedik etrafı bariyerlerle çevirili dedi. Ünye'den otobüsle geliyorlar, otobüsü o kadar uzak mesafeye bıraktırılıyorki, insanlar daha gelmek istemiyor."

6222 BİZE Mİ VAR?

"Birçok taraftar bu tutumdan dolayı maça gelmek istemiyor. 3-4 noktada arama yapıyorsunuz, çoraplara kadar arıyorsunuz. Cüzdanını arıyorsunuz, insülin iğnesini, çocukların biberonlarını bezlerini, telefon şarj aletlerini içeri almıyorsunuz. Kimseden beklediğimiz bir şey yok. Diğer illerde nasılsa burada da öyle olsun. 6222 yasası sadece bize mi var? Passoligin kimliğin yanında olacak, sadece passoligle maça giremiyorsun. Passolig niye var o zaman? Tramvaydan indiğin gibi arama başlıyor. Stadın etrafı otopark dolu insanlar araçlarını park edemiyor. Bariyerlerle dolu. Bunlara kasti yapılıyor desek, içim üzülür diyemem. Celal Uzunkaya müdürümüze gittik. Valimiz, siyasiler görüyor ama biz kimseye şikayet etmiyoruz. İnsanın cebine elini sokup aramak nedir? Koltuk değnekli engelli vatandaşlarımız öyle bir arıyorlarki, sanki bomba sokacak. Başkanımız da videoları var bu eziyetlerin. İnsanları sanki stattan uzaklaştırmak için her şeyi yapıyorlar. Emniyet'le görüşüyoruz. Sıkıntıları aktarıyoruz. 6222'ye göre uygulamamız lazım diyorlar. Yardımcı olmuyorlar. 6222 yasası sanki sadece bize var."

O PARALAR NE OLUYOR?

"Hacettepe maçına geliyoruz. Kulübümüze Vip minibüs aldık. Aracı ben kullanıyorum, yanımda başkanımız İsmail Uyanık, arkada da misafirlerimiz var. Arabayı protokolün önüne çekeceğim, polis dur dedi. Buraya girmek yasak dedi. Samsunspor Kulübü'nün arabasını başkan da içinde olmasına rağmen içeri almak istemedi. Kulüp başkanını buraya almıyorsan, o zaman kim girecek buraya dedim, 'bilmiyorum' dedi. Yani bu sıkıntıları sadece taraftar değil, biz de yaşıyoruz. Sabrediyoruz ama bu iş nereye gidecek bilmiyorum. Yöneticilerimiz bile kavgayla yüz yüze geliyor. Şikayet mi edilmek istiyorlar acaba? Edebiliriz de. Biz iyilikle çözmeye çalışıyoruz. Burada zihniyet kötü. Bir örnek stadın içindeki bariyerleri kaldırın, cam yaptıralım dedik. Çünkü oradan kombine alan sahayı göremiyor. Bize bir örnek gösterdiler tel örgü çekmek istiyorlar. Bu zihniyet neye hizmet ediyor? Samsunspor olarak günün şartlarına uygun çalışıyoruz. Burayı modern bir şehir, modern bir stat haline getirmeye çalışıyoruz. Ama stada tel örgü çekmek istiyorlar. İçeriden simit alıyorsun, ya bir simidi 5 TL'ye alacaksın, ya da 5 simit alacaksın, bozuk para verilmiyor. Bir de bozuk para en fazla ne yapılır, sahaya atılır. Bırak atsınlar cezasını kulüp olarak biz ödüyoruz zaten. Bozuk paralar toplanıyor, 18 bin taraftar geliyor maça herkesten 1 TL alsan, 18 bin TL eder. Bunun için mi yapıyorlar acaba?"

EN KRALINI YAPARIZ

"Sorunlarımız var, ikinci devre bu sorunları çözmemiz lazım. Biz seyirciyi stada davet ediyoruz, polis kontrolünden dolayı millet maça gelmiyor. Polisler işini tabiki yapacak ama diğer illerde nasılsa burada da öyle olsun. Taraftara potansiyel suçlu muamelesi yapmak nedir? Her şeyi doğru yapıyorlar ya, alkollü girdi taraftarlar stada, olay çıkarttılar. Alkollü insan nasıl içeri giriyor? Bunları stada almayacağına engelli vatandaşı arayarak stada alıyorlar. Otopark alanları belirlenmiş ama insanlar araçlarını park edemiyor. Çünkü her yanı bariyerle çevirili. Stadın etrafındaki bariyerle Samsun'un sınırları çizilir. Spor Şube'yle mi, Emniyet Müdürlüğü'yle mi, sayın Valimizle mi, Emniyet Genel Müdürlüğü'yle mi, Bakanla mı, o da yetmedi sayın Cumhurbaşkanımızla mı, görüşüp bu sıkıntıları çözeceğiz. Her türlü gücümüz var ama biz iyi niyetle çözmek istiyoruz. Samsunspor Kulübü büyük kulüptür, bunlarla mücadele etmesini de bilir. Gerektiğinde en kral şekilde mücadele ederiz."

BUNUN ADI EZİYET

"Bu kadar abartılı önlemleri görünce 'Samsunspor seyircisinin maça gitmesini istemeyen birileri mi yaptırıyor' diye düşünmüyor da değiliz. Samsunspor çok kötü bir dönem geçirdi, küme düştü. Biz yeniden küllerimizden doğuyoruz. Alışık olmadığımız bir ligde oynuyoruz. Büyük bir yapılanma içindeyiz. Tüm şehrin her konuda bizlere yardımcı olması lazım. Buna emniyet de dahil. Ekstradan bir şey istemiyoruz, gidip diğer illere baksınlar, nasıl önlem alınıyor, burada da onu uygulasınlar. Kulübümüzde profesyonel anlamda güzel işler oluyor. Her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Taraftarımız bize güvensin. Başkanımız, şirket ve profesyoneller elinden gelenin en iyisini yapıyor. Sanki bir ikinci lig takımı değil, Süper Lig takımlarından daha iyi bir yapılanmamız var. Hak ettiğimiz şampiyonluğu sene sonunda alacağız." Program yorumcularından Murat Sandıkçı da, "Stattaki bu katı tutum bilinçli gibi. İyi niyetli yapıldığını düşünmüyorum. Bunun adı eziyet. 4-5 noktada arandığın, cüzdanındaki bozuk paraların alındığı bir ortamda kim maça gelmek ister. Samsun'da oynanan ve büyük olaylar çıkan Beşiktaş- Konya maçının cezasını Samsunspor taraftarına çektiriyorlar. Ben bu sezon Kasımpaşa maçına gittim. İstanbul'un göbeğindeki statta sadece turnikeyi geçtikten sonra arandım" dedi.