Aslında Samsun'daki Tarım Fuarını yazmak istedim. Geçen yıllardan farklı tarım makinelerinin çokluğundan başka göze gelen bir şey gözlemleyemediğim için yazmıyorum. Daha önce başlayıp sonuçlandıramadığım yazı dizimi tercih ediyorum.

Bunları yazmamdaki amacım gençlerimize bu alanda ufuk kazandırmaktır.

SWOT ANALİZİ ile parti stratejisi geliştirmede ikinci unsurumuz ZAYIFLIKtır.

Herhangi bir siyasi partinin belirlediği hedeflere ulaşmasını engelleyen faktörlerdir. Bir başka ifade ile dezavantajlarıdır.

Bunlar siyasi partinin; kültürünü, imajını, finansal kaynaklarını, kadrosuzluğunu yada güven vermeyen kadrolarını, geçmişteki kötü hizmet sunumu gibi etmenlerdir.

Analizimizin üçüncü unsuru ise FIRSATLARdır.

Fırsat, belirli hedefe ulaşmak isteyen herhangi bir siyasi partiye avantaj sağlayan çevresel faktörlerdir.

Siyasi partinin kültürü ile içinde doğduğu çevrenin / seçmenin uyumu halinde söz konusu partinin tutunması ve taban edinmesi kolaylaşır. Bunun içindir ki partiler, genel olduğu kadar, yerel stratejilere de önem vermelidirler.

Analizimizin dördüncü ve son unsuru TEHDİTlerdir.

Tehditler, fırsatların aksine, belirli bir hedefe ulaşmada parti içi problem / engel oluşturan çevresel faktörlerdir.

Siyasi partinin kültürü ile çevrenin / seçmenin uyumsuzluğu, fikri ve fiili engeller birer tehdittir. Böyle bir tehdit ile karşı karşıya gelen parti iktidar olamaz.

Bunun en belirgin örneği Türkiye siyasetinde CHP ve diğer marjinal partilerdir. Zira bunlarda parti kültürü ile seçmen kültürü arasında uyumsuzluk vardır.

Güçlülük ve zayıflık partinin iç; fırsatlar ve tehditler ise dış faaliyetlerinin konusudur.

Herhangi bir siyasi parti SWOT analizine göre özel ve genel bir strateji belirleyecekse yapması gereken şey, kendisine ve çevresine bakmasıdır. Kendisine baktığında GÜÇLÜ ve ZAYIF yönlerini; çevresine baktığında da FIRSATLARI ve TEHDİTLERİ analiz ederek stratejik sentezini yapacak ve gerekli seçeneklerini ortaya koyacaktır.

Bir başka ifade ile kendisini ve çevresini(ülkesini, dünyayı ve rakip partileri) çok iyi ve gerçekçi bir şekilde okumasıdır. Başarı dileklerimle Selam ve sevgiler…