Geçmişte İslam coğrafyasında ortaya çıkarılmış bazı ayrılıkçı fikirler, ilerleyen zamanlarda çağa uyarılmış şekilde bazı kişi ve örgütler tarafından ısıtılıp yeniden ortaya konulur. Bu kişi ve örgütler, tarihin tüm zamanlarında Müslümanlar arasında kan dökülmesine neden olmuşlardır.

İslam adına ortaya çıkmış bu örgütlerin başında Haricilik gelmektedir.

Hariciler incelendiğinde Taliban'a, Taliban incelendiğinde de Gülen'e ulaşılır.

Sorunun çoğu teoride değil, pratiktedir. Diyanet bu sorunu çözmek istiyorsa Gülen'in kitaplarından önce mensuplarının pratiklerine ve itiraflarına yönelmelidir.

Örneğin; bir mensubuna, ' sen ilahiyat mezunu ve de kapalı bir kızla evlenmeyeceksin, ya da mensubunun çarşaflı eşinin başını açtırma ' emrini Gülen'in kitaplarında değil, mensubunun itiraflarında bulabilirsiniz (Bu iki örneğe bizzat tanık oldum).

Bu genel tespitimizi yaptıktan sonra ortak özellikleri vermeye devam edelim:

3-Rusya'nın Afganistan işgalini sona erdiren mücahitler, devletlerini kurunca beklenmeyen rakip- yıkıcı silahlı gruplar ortaya çıkmaya başlamışlardı.

Bu silahlı-yıkıcı gruplara karşı hükümetten yana tavrını koyan Taliban örgütü kısa zamanda hükümetin güvenine mazhar olmuştu.

Hızla gelişen ve yayılan Taliban örgütünün asıl amacı, devleti ele geçirmekti. Afgan İslam Devleti'ni kuran Mücahitler durumun farkına vardığında iş işten geçmiş ve kısa bir zaman sonra hükümet devrilmişti.

Benzer durum Türkiye'de AK Parti iktidarında yaşanmıştı.

AK PARTİ iktidarını hazmedemeyen bazı güçlere karşı FETÖ, tüm gücüyle(oy verme, medya, STK VS.) iktidardan yana tavrını koyarak hükümet nezdinde büyük bir güvene mazhar oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza, 'ne istediniz de vermedik' dedirtecek kadar bürokraside, eğitimde ve devlet ihalelerinde karşılığını fazlasıyla aldı.

İlerleyen zamanda FETÖ'nün de tıpkı Taliban örgütü gibi asıl amacının; devleti ele geçirmek olduğu anlaşıldı. 17- 25 Aralık 2013 tarihlerinde polis ve yargı ile gerçekleştirdiği darbe teşebbüsü sonuçsuz kalınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde askeri gücü kullanarak hükümeti devirmek istemiştir.

Gerek Taliban ve gerekse FETÖ, eylemlerinde Müslüman kanı akıtmakta sakınca görmemektedirler. Taliban ve FETÖ işin başında işe kan dökmekle başlamışlardır. Ve Taliban hala kan dökmeye devam etmektedir.

Burada her şey aynı kalemden çıkmış planlar olsalar bile bir başka açıdan ise sonuçları farklıdır:

Taliban başarmış, FETÖ ise başaramamıştır. FETÖ başarsaydı daha ilk günden döktüğü kanı dökmeye devam edecek miydi? Bu sorunun doğru cevabını bizzat ya da mensupları verecektir. Devam umuduyla selam ve sevgiler…