Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Dönüşüm adını vererek Saathane Meydanında imalatını devam ettirdiği Samsun’u ve Samsunluyu yakından ilgilendiren çok önemli bir projenin ilerleyişine tanıklık ediyoruz.

Samsun Saathane meydanın da gerçekleştirilen Tarihi Dönüşüm projesi daha önce açıklandığı gibi son şeklini almak üzere…Bu noktada hem bir Samsunlu hem de  sıradan bir vatandaş olarak başta Samsun Valimiz Sayın Orhan TAVLI beyin olmak üzere yeni seçilen henüz mazbatasını bile almamış olan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit DOĞAN’ın dikkatine sunmak istiyorum.

     Tarihi Samsun Kalesinin daha önce  yok edildiği bir bölgede kurulu olan, Samsun’un en çok bilinen  tarihi camiilerinden olan protokol camiisi olarak kullandığımız Samsun Büyük Camiinin  hemen önünde adeta çirkinlik abidesine dönüşmüş derme çatma binaları oluşturan beton yığınları yıkılarak Tarihi Dönüşüm adıyla tanıtılan Saathane Meydanı projesinde en can alıcı bölümün inşaasına sıra geldi. İşte bu noktada Samsun Büyükşehir Belediyesinin bu projede revizyona, değişime gitmesi gerektiğini önemli bir uyarı olarak hatırlatmak istiyorum. 31 Mart seçimlerinde aday gösterilmeyen projenin ilk sahibi eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR’in  bu projedeki tarihi hatası tarihi ihanete dönüşmeden Samsun’un ,Samsunlunun hatta Samsun’a geldiğinde Saathane Meydanını süreli ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerinde dikkatini çeken projedeki Büyük Caminin çokta yakınına yapılacak olan son yeni dükkanların yapılmaması ve alanın yeşil alan olarak bırakılmasıdır. Bunu yaparken dükkan beklentisi içerisinde olan hak sahiplerini de mağdur etmeden ortak bir çözüm bulunmalıdır. Resmi kayıtlarda var mıdır, yok mudur bilmiyorum Kale duvarlarının da bölgede bazı binaların altında olması nedeniyle sit alanı olarak değerlendirilmelidir.Aksi takdirde bu projenin açıklandığı şekilde tamamlanması Tarihi dönüşüm değil, tarihi ihanet olur. Bu yapılaşma dükkan sahiplerini memnun eder ama bütün Samsunluları ve Samsun’u ziyarete gelen gelecek olan her insanı çok ama çok üzer. Bu bir görünen köydür.Böyle bir yapılaşmayı gerçekleştirenler acaba nasıl bir eleştiri alır .Bu gerçeği de kimse unutmasın. Eğer bu proje gerçekten bir tarihi dönüşüm projesi olarak hayata dokunacaksa ,Büyük Camiinin bir köşeye nefes alamayacak şekilde sıkıştırılmaması, hazır imkan varken  camiininde çevresinin geniş tutulması kaçınılmazdır. Büyük Camii Samsun geneline hitap eden gerçek bir protokol camiisidir. Bu gerçeği görmezden gelip ,birilerine rant imkanı vermek adına hiç kimse yeni protokol camii yaptırma arayışları peşinde koşmadan Samsun Büyük camiiye daha çok anlam kazandıracak fırsatı bu proje ile yakalayabilir. Bu fırsatı kaçıran Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı kim olursa olsun Samsun halkının vicdanında Samsun’a ve tarihimize ihanet etmiş olmaz mı? Keşkenin kimseye faydası olamaz .Son noktayı koymadan Samsun halkının taleplerini kimse elinin tersi ile geri iterek rant peşinde koşanlara fırsat vermemelidir. Bölge esnafından mağdur olacağı düşünülen varsa ,vardır Samsun Büyükşehir Belediyemiz eski Belediye binası yerine yapılan dükkanlardan o esnaflarımıza yeni yer verebilir. Birilerini memnun etmeki çin tarihi fırsatları tepmek tarihe ihanet etmekten başka ne olabilir? ​​​​​​​

       Samsun halkının sesini duymayan ,Samsun halkının sesine ,taleplerine ben bilirim ben yıkar yaparım kibri içerisinde kim hareket ederse ne kendisi nede Samsun halkı böyle bir tavırdan asla mutlu olmaz. Samsun Büyük Camiinin önü daha fazla yeşil alan ve daha fazla camii avlusu olarak değerlendirilmelidir. Kimse unutmasın ki Büyük  Camii şehit cenazelerinde protokol camiisi olduğu gerçeğini Samsunumuza defalarca göstermiştir. Hem tarihi önemine, hemde Samsun’un önemli bir noktasında yer alması nedeniyle bu projede Büyük Camiiye genişleme imkanı verilmeli önü yeşil alan olarak değerlendirilmelidir. Yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Halit DOĞAN , son seçimlerde aday gösterilmeyen eski Belediye Başkanı Mustafa DEMİR ‘in hatasında ve tarihi yanılgısında ısrarcı olmamalıdır. Samsun halkı ve Samsun’un akil insanları ;Tarihi Dönüşüme evet derken ,tarihi ihanete hayır diyor. Samsun’un tarihi kimliğini karartmaya kimsenin hakkı yok. Bu gerçeği görmezden gelen hem Samsun’a kaybettirir, hem de kendisi kaybeder. Konunun özeti bu, dikkate alıp almamakta  herkes özgür…Başka söze gerek var mı?