Samsunun İlkadım İlçesi, Büyükşehir Belediyesi  önünde bulunan  Saathane  Meydanı'ndaki  tarihi Şifa Hamamı  Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 2 yıl önce restore edildi. Tarihi Şifa Hamamı yeniden  gün yüzüne aydınlığa çıkarıldı.

    Restorasyon çalışması sırasında tarihi Hamamın giriş kapı bölümünün üzeri sacla (metal levha) kapatıldı. . Bu  yapılırken boyanmayan sacın zaman içerisinde hızla paslanacağı ve bu nedenle çirkin bir görüntü oluşabileceği ne kadar düşünüldü bilmiyoruz. Ortada öyle  bir görüntü var ki Saathane meydanına hiç yakışmıyor. Ama biriler bu paslı sac görüntüsünden hiç rahatsızlık duymamışlar ki ,hiç kimse boyama zahmetine bile  katlanmamış ,katlanmıyor. Bu kadar zahmetli ve emek harcanan restorasyon çalışmasından sonra Tarihi Şifa Hamamını ortaya çıkarıp ,paslı sacla tamamlamak çok yakışıksız olmuş. Tarihi Şifa Hamamının giriş  bölümünü oluşturan paslı sac tavan tarihi dokuya bu haliyle hiç yakışmıyor. Büyükşehir Belediyesi  önünde bulunan  tarihi şifa hamamını tamamlayan paslı sac yetkilileri rahatsız etmiyor mu? Kendisi de  Mimar Olan Samsun  Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir bildiğim kadarıyla Saathane Meydanı projesi ile birebir ilgileniyor sürekli bölgede incelemeler yapıp  çalışmaları takip ediyor. Tarihi şifa Hamamındaki paslı sac giriş ve sac tavanın paslı görüntüsü  hiç dikkatini çekmiyor mu? Bildiğim ve tanıdığım kadarıyla Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir dikkatli birisidir.

   Tarihi şifa Hamamının çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları Samsun Büyükşehir Belediyesinin yapıcı katkılarıyla anlam kazandı. Bu düzenlemede ki en büyük payın Samsun Büyükşehir Belediyesinde olduğunu biliyoruz. Şüphesiz Saathane Meydanına  ve çevresine  tarihi doku korunarak kazandırılmak istenen kimlik bölgeye olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Tüm bu nedenlerle Tarihi Şifa Hamamının eklentisini oluşturan ana giriş bölümünde ve çatı eklentisinde kullanılan sac malzemenin boyanmadan bırakılması ve paslı bir görüntü oluşturması kabul edilebilir bir durum değil. Restorasyon maliyeti milyonlarla ifade edilen hamamın sac malzeme kullanılan eklentisinin boyasız bırakılarak paslanmaya bırakılmış olmasının bizim bilmediğimiz ya da anlayamadığımız bir açıklaması olabilir mi? Şimdilik bunu bilmiyoruz. Gördüğümüz tek şey paslı eklentinin kaderine terk edilmiş olmasıdır. Boyanacak mı, başka bir şey mi yapılacak ya da bu haliyle devam mı edilecek hiçbir fikrim yok. Çünkü uzun bir süredir daha çok paslanmasını seyrediyoruz. Açık ve net olarak ifade etmek istiyorum ki paslı sac görüntüsü Tarihi Şifa Hamamına ve Samsun'un ortaya çıkarılmaya çalışılan tarihi dokusuna yakışmıyor. Bizim çıplak gözle gördüklerimizi yetkili kurumların görmediğini düşünemiyorum. Tarihi Şifa Hamamının bu paslı metal görüntüden kurtarılmasını bekliyoruz.

     Birilerinin görmezden geldiği ama kafasında soru işareti bırakan Tarihi Şifa Hamamının paslı sac görüntüsü elbette gören ve dikkat eden herkesi düşündürüyor. Restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılırken hiç kimsenin aklına hamamın sac (metal) eklentisi boyasız bırakılırsa paslanır diye gelmedi mi? Boyasız bırakılan sacın (metal levhanın) dışı kat kat paslanmaya devam ediyor. Umarım birileri artık bu gerçeği görür! Bizden hatırlatması...