Havzalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 14. Geleneksel Havzalılar Tirit Gecesi, Derebahçe Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Büyük Anadolu Hastanesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen geceye, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Haber Medya Satış ve Pazarlama Müdürü Mehtap Yeşilbaş, Haberaks TV Yayın Müdürü Sinan Sallabaş, Haberaks TV programcılarından Nagehan Yeşilyurt ve çok sayıda Havzalı katıldı.

KURU SIKI TARTIŞMALAR VAR

Kış mevsiminde gerçekleştirilen tirit yemeğinin, dünden bugüne yaşatan yapılışı değil dostlarla birlikte yenilmesi olduğunu ifade eden Havzalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yahya Bozkurt, "Köylerimizde hiçbir tirit yemeğinin komşular davet edilmeden yenildiği görülmedi. Uzun yıllar tirit yemekleri adı altında her yıl sizlerle bir araya gelme imkanı buluyoruz. Bu yemekle oluşan sevgi selini, sizlerden aldığımız güç ve güvenle Avrupa'ya da taşımayı başardık. Avrupa'ya, tiridi ve Havza'yı tanıtmanın haklı gururu içerisindeyiz. Tirit bizim yöresel yemeğimiz, ama en güzel tiridi kimin yaptığından ziyade en güzel tiritler nasıl verilir, kültürü nasıldır bu yönüne bakıyoruz. Yemek deyip geçmek yerine ona bir kültür varlığı olarak bakmanın yerinde olacağını düşünüyorum. Bugün burada dört bir yandan gelen dostlarımız en güzel cevabı veriyorlar. Havzalılar Samsun'da birlik ve beraberliğini her zaman sergiledi. Kuru sıkı tartışmalar duyuyoruz, tirit mi, sirit mi, kaz dağı eti mi diye. İsmi ne olursa olsun bunun adı muhabbet ve dostluk yemeği. Sonu gelmez ve hiç kimseye faydası olmayacak tartışmalara gerek yok. Biz dostluğu ayakta tutmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

DERNEKLER BİRLEŞMELİ

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, gecede tam bir birliktelik havası olduğunu söyleyerek, "Samsunluluk bilincinin alt yapısını oluşturacak bir organizasyon. Birkaç tane daha Havzalı derneği var, bir türlü birleştiremedik ama bir şekilde bu konuyu çözelim istiyoruz. Böyle güzel bir atmosfer oluşturduğunuz için herkesi tebrik ediyorum. Bir araya gelince ne kadar ortak paydamız olduğunu görüyoruz. Tirit işin bahanesi, birlik işin şahanesi" dedi.

BARIŞIMIZI SAĞLAYACAĞIZ

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise, insanların bir arada olmasından mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu tür yemekler çok önemli. Samsun,Cumhuriyet tarihinde önemli bir kent. Mustafa Kemal Atatürk'e misafirlik etti. Özellikle Havza'nın bunda katkısı çok büyük. Bugün bu salonlarda olabiliyorsak, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelemizden kaynaklanıyor. Geçmişi unutmayacağız, biz ancak o günleri yaşayıp bugünlerde buluşabiliyorsak geleceğimizi refah hale getireceğiz. Barışımızı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

HABER MEDYA'YA PLAKET

Konuşmaların ardından Başkan Bozkurt, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Haber Medya Satış ve Pazarlama Müdürü Mehtap Yeşilbaş ve derneğin Kadın Kolları Başkanı Mehtap Uyaroğlu'na katkılarından dolayı teşekkür plaketi armağan etti.

Zerrin SOMUNCU