Üretim yönetim sistemleri dijitalleşme ve endüstri 4.0 ile beraber daha ileri seviyelere çıkmış ve verimli olmanın yöntemleri gelişerek önemli fırsatlar sunmuştur. Modern üretim sistemi özellikle son zamanlarda Üretim Yürütme Sisteminin hızlı bir şekilde ilerlemesi ile beraber önemli bileşenlerden biri halini almıştır. Şirketlerin dijitalleşmesi ve verimliliğin arması için üretim yürütme sisteminin önemi oldukça büyüktür.
Üretim Yürütme Sistemi ve Özellikleri
Üretimlerde kullanılan pek çok metot ve aracın toplandığı, çevrimiçi entegre edilen bilgisayar destekli sisteme üretim yürütme sistemi, diğer bir adı ile mes adı verilmektedir. İlk kez 1990 yılında kurulmuş olan üretim yürütme sistemi ile beraber günümüzde değerli bilgilerin daha hızlı yaygınlaşması sağlanmıştır. 1997 yılında MESA 11 modeli olarak adlandırılmış olan MES'in ise temelini oluşturmuş olan gelişmiş sistem önerilmiştir. BU sistem 11 ana rolden oluşmaktadır. 11 ana rolden oluşan bu sistem şunlardır:
- Planlama
- Kaynak tahsisi
- Sevkiyat
- Belge kontrolü
- Çizelgeleme
- İşgücü yönetimi
- Proses yönetimi
- Toplam kalite yönetimi
- Bakım yönetimi
- Sevkiyat belge kontrolü
- Performans
- Ürün izlenebilirliği
Üretim Yürütme Sistemi (MES) İşlevleri Nelerdir?
Üretim sürecinin önemli yönlerine gerçek zamanlı veriler sunarak üretim yürütme sistemini destekleyen modern üretim operasyonlarının önemi büyüktür. Üretim yürütme sisteminin işlevlerinin üretim operasyonlarında önemli olmasının pek çok nedeni vardır. Bu sistemin işlevleri şunlardır:
- MES'in en önemli faydasından birisi kalite kontrol sisteminin geliştirilmesini sağlamasıdır. Kalite kontrol bilgileri ile firmalar var olan sorun ve problemlerini kolay tespit edebilmektedir. Ayrıca üretim faaliyetlerindeki izlenmesi gereken sorunları ve yeniden çalışmayı önlemek adına anında müdahale de edebilmektedir. İsrafın azalmasına ve ürün kalitesinin artmasını sağlamasına yardımcı olurken aynı zamanda müşterilerin beklentilerini de karşılamaktadır.
- Üretim programlarını ve kaynak kullanımını optimize eden üretim yürütme sistemi çalışma süresini en üst seviyeye çıkarmakta da fayda sağlar.
- Üretim operasyonlarının kritik yönlerinden birisi de envanter yöntemidir. Bu anlamda üretim yürütme sistemi stok ve malzeme tüketimi alanında doğru bilgileri aktarır ve işletmelerde envanter yöntemini doğru bir şekilde yapılmasını sağlar.
- Evrak işleri ve işlerin manuel olarak yapılmasını ortadan kaldırarak insan hatası olasılığını da azaltır.
- Endüstride çok önemli olan izlenebilirlik ve soyağacı yeteneklerini de üretim yürütme sistemi sağlamaktadır. Üretim boyunca malzeme süreçlerinin hareketlerini takip ederek devlet ev endüstri yönetmeliklerine de uygunluğunu sağlamaktadır.
Üretim Yürütme Sistemi (MES) Faydaları Nelerdir?
Üretim yürütme sistemi firmalardaki ham maddeden bitmiş tüm ürünlere kadar her şeyi takip edebilmektedir. BU takip işlemi hareketli bilişim araçları ile sağlanmaktadır. Operatörün çalıştığı ekipmana İş emirleri ERP tarafından iletilmektedir. Daha sonra ise MES'in yardımı ile servis edilmektedir. Sahalardaki bilgiler araçlara ekipmana ait olan PLC yazılımı veya paneller yardımı ile girdi olarak alınmaktadır. Daha sonra ise Andon panellere veya ERP sistemine iletilmektedir. Bu sayede bilgilerin dağılma ve toplanma süresinde de kısalmalar görülmekle beraber hatalar da en aza indirilmektedir.
Üretim yürütme sistemi olan MES'in firmalara ve şirketlere sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Üretim Yürütme sisteminin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- İşletmelerde hazırlık ve ürünlerin tedarik sürelerinde ciddi kısalmalar görülür.
- İmalat dönüş süreleri kısalmaktadır.
- Vardiyaların arasındaki dokümantasyon olayı ortadan kalkar.
- Fabrikalarda çalışanların verimliliği artar.
- Müşteri memnuniyet, ve hizmetleri artar.
- Üretimin tamamlanması için bekleyen tüm mamüllerin sayısında üretim yürütme sistemi ile beraber azalmalar görülür.
- Ürünlerin kalitesinde artmalar oluşur.
- Veri giriş sırasında harcanan zamanda azalmalar görülür. Buda zamandan ciddi tasarruf edilmesini sağlar.
- Üretimde tüm planlama sürecinde üretim yürütme sistemi ile beraber iyileşmeler görülür.
- Belgelerin kaybolması gibi durumlar ortadan kalkar.
MES'in sağladığı bu avantajlar ile müşteri memnuniyetinde de artmalar görülmektedir. Teslimat sürelerinde oluşan kısalmalar ile beraber ürün kalitesi sağlanarak müşteri memnuniyeti ve ürünlerin başkalarına tavsiye etme olasılıkları da artar.